Administraţia Bazinală de Apă Crişuri încheie anul 2017 fără a finaliza două proiecte importante: amenajarea malului stâng al Crişului Repede, pe teritoriul Oradiei, şi lucrările de consolidare la barajul Leşu. Nici una dintre cele două investiţii nu a fost realizată din lipsă de bani, însă directorul Dorel Dume speră că lucrurile se vor schimba în anul 2018.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Dume a precizat că lucrările din centrul Oradiei, în aval de Podul Ladislau, sunt realizate în proporţie de 70%. "Valoarea totală a investiţiei este de 22 milioane lei. 17 milioane s-au alocat până acum", a declarat Dume. Pe lângă lipsa finanţării, lucrările sunt ţinute în loc, spune directorul ABA Crişuri, şi de Primăria Oradea, cu care ABA Crişuri trebuie să se coreleze în amenajarea promenadei. La fel, Primăria trebuie să încheie lucrările la parcarea subterană din amonte de Podul Ladislau, pentru ca ABA Crişuri să poată realiza şi amenajarea malului în acest perimetru.

Cât despre barajul Leşu, care, aşa cum se ştie, este în stare avansată de degradare şi a fost golit de apă încă din 2012, fără însă ca lucrările de reparaţii să înceapă până acum, Dume are nădejdea că măcar anul viitor se vor aloca fonduri europene pentru această investiţie. De altfel, aceasta a fost promisiunea ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, într-o vizită făcută la Oradea în luna octombrie.

"Luni am primit o nouă solicitare de clarificări din partea POIM, la care ieri am răspuns", a explicat Dume motivul pentru care încă nu a fost semnat contractul de finanţare pe fonduri europene. Șeful ABA Crișuri n-a intrat în detalii, în ciuda insistenţelor jurnaliştilor, precizând doar că ABA Crişuri trebuie să ofere lămuriri privind licitaţia organizată în 2012 pentru aceste lucrări, şi câştigată de firma bihoreană Repcon.

Întrebat de BIHOREANUL dacă va trebui să reia această licitaţie, Dume a răspuns că nu, întrucât a fost organizată conform cerinţelor europene.

Aşadar, nu se ştie când anume se va semna contractul de finanţare europeană pentru lucrările la barajul Leşu, dar, după acest moment, muncitorii vor avea la dispoziţie 24 de luni pentru a repara importanta construcţie hidrotehnică.

Tot pentru 2018, directorul ABA Crişuri îşi mai doreşte să continue investiţiile la amenajările de apă de la Corbeşti (comuna Ceica) şi Poiana (judeţul Arad).