La gătit se poate încumeta oricine, dar nu toţi pot să şi facă istorie. În vara anului 2006, echipa de bucătari a restaurantului Millenium, formată din 12 bucătari şi 70 de voluntari, a preparat un gulaş cum nu s-a mai văzut.

Şi nu-i poveste, căci la final isprava a intrat în Cartea Recordurilor, pentru cel mai mare gulaş din lume: 5.045 de litri.

Gulaş istoric

În urmă cu aproape şapte ani, în curtea complexului Millenium dintre Salonta şi Mădăras se gătea cel mai mare gulaş din lume.

Pentru un asemenea preparat a fost nevoie de forţă de muncă serioasă! 12 bucătari, ajutaţi de 70 de pensionari voluntari, au trebăluit ore întregi pregătind ingredientele după o reţetă perfecţionată în zonă.

În imensul ceaun cu un volum de 5.400 de litri, confecţionat la comandă, s-au vârât 703 kilograme de carne de vită, 1.205 kilograme de cartofi, 125 kilograme de ceapă, 130 kilograme de morcovi, 51 de kilograme de ţelină, plus multe alte verdeţuri şi condimente, printre care 35 de kilograme de sare.
Rezultatul? Un gulaş de 5.045 de litri! După ce s-au asigurat că mâncarea este comestibilă, angajaţii Guiness World Records au certificat că este şi cel mai mare gulaş făcut vreodată.

Şi record, şi gest caritabil

Din deliciosul gulaş au mâncat peste 10.000 de oameni, un bol costând 1 leu. Şi asta pentru că iniţiativa a avut şi un scop caritabil: banii strânşi au fost donaţi Fundaţiei "Sfântul Francisc", care se îngrijeşte de copiii orfani din Salonta.

Inedita reuşită a restaurantului Millenium i-a adus multă faimă, însă, nu este nici pe departe singura pentru care este recunoscut. Cu delicioasele preparate tradiţionale româneşti, ungureşti şi slovace pe care le servesc în restaurantul de lângă Salonta, bucătarii de la Millenium au câştigat concursuri culinare în Ungaria şi Slovacia, pregătind bogracs, gulaş ori sarmale.

Ospitalitate recunoscută

De altfel, datorită serviciilor oferite şi ospitalităţii, complexul Millenium, care cuprinde şi un hotel cu 24 de camere, o piscină exterioară, o terasă pe lac, spaţiu de joacă pentru copii, dar şi o mini grădină zoologică, a fost inclus în Brandul Ospitalităţii, prima carte de branding din România dedicată industriei HoReCa.

Millenium a fost recunoscut şi în plan local, iar în 2012, s-a clasat pe locul al doilea la categoria Turism, secţiunea Încredere, a "Galei Brandurilor Bihorene". Poate şi de aceea, cei care au poposit o dată la Millenium se întorc şi a doua oară.

ADVERTORIAL