Când vor merge la restaurante, cantine sau vor apela la servicii de catering, românii vor avea dreptul să primească gratuit apă potabilă, din rețeaua de distribuție. Prevederea se regăsește într-o lege votată în această săptămână de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și care promovează consumul de apă de la robinet.

Conform Legii care aprobă OUG nr. 7/2023, care anul trecut a primit votul Senatului, devine o obligație „furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering”.

De implementarea acestei obligații vor trebui să se asigure autoritățile administrației publice locale, mai prevede legea.

Inițial, actul normativ prevedea că localurile trebuie încurajate să ofere apă de la robinet clienților. Un amendament depus de deputatul PNL Virgil Popescu și de deputatul neafiliat Andi Gabriel Grosaru a transformat recomandarea în normă.

„Intenția a fost aceea de a da posibilitatea consumatorului român, atunci când merge la un restaurant, de exemplu, de a bea un pahar cu apă fără a fi nevoit să plătească pentru el. Așa încât, prin această prevedere, îi dăm posibilitatea de a putea cere, cu titlu gratuit, un pahar cu apă de la robinet. Textul inițial era de încurajare. Acum, însă, operatorul HoReCa va fi obligat să dea curs unei astfel de cereri. Evident, plecăm de la premisa de legalitate, că restaurantul are autorizația sanitar-veterinară în regulă, iar că apa este perfect potabilă”, a declarat Popescu pentru avocatnet.ro.

Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!