Directorii şi directorii adjuncţi care nu au mers la concursurile pentru ocuparea acestor funcţii sau le-au picat pot să sufle liniştiţi.

Noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, a transmis tuturor inspectoratelor şcolare un ordin care arată că aceşti profesori pot să-şi ocupe funcţiile prin numire, exact contrar faţă de ce prevede metodologia elaborată de ex-ministrul Mircea Dumitru, care le interzicea celor care nu au promovat concursurile sau au absentat de la ele să mai fie numiţi şefi. Documentul transmis în teritoriu este semnat de Năstase şi de secretarul de stat Liviu Marian Pop. 

Situaţia este valabilă pentru numirile prin detaşare în interesul învăţământului, în cazurile în care până acum nu s-au emis decizii în acest sens.

Adresa a fost transmisă, scrie mediafax.ro, în ciuda faptului că metodologia aprobată prin ordin de ministru interzicea acest lucru, iar adresa semnată acum de noii demnitari nu poate, legal, să modifice actul normativ în vigoare.

Ministrul Năstase a declarat presei centrale că a luat această decizie pentru că foştii directori erau discriminaţi, dat fiind că nu puteau primi astfel de numiri. 

De cealaltă parte, fostul ministru Mircea Dumitru spune că era de aşteptat o asemenea decizie. "Ne puteam aştepta la această hotărâre, atâta timp cât concursul nu a fost întâmpinat cu prea mult entuziasm încă de când a fost anunţat. Mulţi oameni nu înţeleg că legea trebuie respectată şi că nu este doar o forma fără fond. Ce am încercat a fost să creăm o formă de evaluare şi selectare a directorilor şcolilor, care să permită profesionalizarea managementului şcolar. După ce s-a încheiat ultima fază a concursului, au constatat că sunt câteva sute de directori în funcţie care fie nu s-au înscris la concurs, pentru că nu au avut încredere în această formă de evaluare şi chiar l-au sabotat direct, fie, şi mai grav, nu au reuşit să treacă de probele de concurs. Când au văzut că există câteva sute de oameni care au cerut Guvernului şi partidului să rezolve această problemă, au derogat de la metodologie şi să accepte ca aceşti oameni să conducă şcolile, subminând întregul concurs care a fost organizat corect", a declarat rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei, pentru republica.ro.

Teoretic, adresa noului ministru n-ar trebui să producă nicio schimbare în Bihor. Aici, nicio unitate de învăţământ n-a rămas fără director sau director adjunct, numirile temporare fiind făcute, la finalul anului trecut, din rândul profesorilor care au promovat examenul, dar cu note mai mici decât contracandidaţii lor, astfel că nu l-au şi câştigat.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Directori provizorii: 68 de şcoli şi grădiniţe din Bihor au directori detaşaţi sau delegaţi