Taman când păreau că au intrat pe drumul spre normalitate, şcolile româneşti sunt iar deturnate de politruci şi de profesori care nu merită să le conducă.

După ce ex-ministrul tehnocrat al Educaţiei Mircea Dumitru a interzis ca foştii directori care n-au participat la concursurile organizate pentru ocuparea acestor posturi sau, mai grav, nu le-au promovat, să mai ocupe asemenea funcţii, prima decizie a noului ministru PSD Pavel Năstase a fost de restaurare a clienţilor de partid incapabili să obţină legitim conducerea şcolilor. Urmarea? La fel ca în toată ţara, şi în Bihor mai mulţi directori şi-au dat brusc demisiile, pentru a-i lăsa pe predecesorii lor să-şi recupereze funcţiile.

Soluţii temporare

Organizate în toamna anului trecut, după o pauză de 8 ani, concursurile pentru conducerea grădiniţelor şi şcolilor au schimbat zeci de directori şi directori adjuncţi din Bihor. Din cele 180 de unităţi de învăţământ, în 112 au fost instalaţi cu contract pe 4 ani directori câştigători ai concursurilor, unii dintre ei foşti deţinători ai funcţiilor, alţii noi.

În schimb, 68 de şcoli au rămas fără directori şi alte câteva zeci fără adjuncţi, fie pentru că nu s-a dus nimeni la concurs, fie fiindcă niciun candidat nu a promovat. Pentru aceste şcoli, pe 21 decembrie, la propunerea inspectorului şcolar general Alin Novac Iuhas, Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor a votat 68 de directori temporari.

Unii dintre ei au fost aleşi din rândul profesorilor care au luat note de trecere la concursuri, dar nu au câştigat pentru că au avut contracandidaţi cu punctaje mai mari. Aşa a ajuns, de pildă, fosta directoare de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Liana Papagiannis, care a ratat funcţia în faţa profesorului Florin Nicoară, directoare la Şcoala Gimnazială 11. Alţi directori provizorii au fost numiţi în urma propunerilor consiliilor profesorale, astfel că, la sfârşitul anului, în Bihor nu a existat nicio şcoală fără şef.

La loc comanda!

În schimb, noul ministru PSD al Educaţiei, Pavel Năstase, a invocat, imediat după instalarea din 4 ianuarie, faptul că sute de şcoli din toată ţara nu au conducere, pentru că tehnocraţii nu le-au permis foştilor directori să ocupe funcţiile şi nu există alţi profesori doritori. Drept urmare, pe 6 ianuarie a transmis o circulară, care s-a şi transformat în ordin de ministru, prin care a stabilit că foştii directori pot reveni pe funcţii, chiar dacă au ratat concursurile.

Aparent, în Bihor, anunţul lui Năstase nu urma să producă schimbări. Şi totuşi, a făcut-o. Fie că li s-a sugerat, fie că au preferat să scape ei înşişi de o bătaie de cap, o serie de directori numiţi au început să-şi dea demisiile. În prima şedinţă din 2017, din 9 ianuarie, CA-ul IŞJ Bihor a luat act de renunţările a 6 directori puşi în funcţie cu doar două săptămâni în urmă: cei de la şcolile din Remetea (Ioan Boiţ), Ceica (Irina Mihele), Viişoara (Fazekas Beata), Buduslău (Postol Karoly), Lazuri de Beiuş (Alexandra Bodin) şi Borod (Alina Ţepele).

În aceeaşi zi, în locul lor, conducerea Inspectoratului i-a numit directori pe predecesorii lor. Patru dintre ei, mai precis cei de la Remetea (Cătălin Făşie), Ceica (Vlad Flore), Viişoara (Hover Gabor), şi Buduslău (Bozsik Lorand), nici nu au participat la concursurile de directori, iar cei din Lazuri de Beiuş (Alina Bodin) şi Borod (Aurica Manci Capriş) au picat ruşinos la proba scrisă a concursului. "Au fost propunerile consiliilor profesorale de a-i numi pe foştii directori şi am mers pe mâna lor", s-a scuzat Alin Novac Iuhas.

Recompense de la Novac

În aceeaşi şedinţă, profitând de noua metodologie, conducerea IŞJ Bihor a mai scos din joben 9 ex-directori şi directori adjuncţi cu probleme similare de CV, adică fie nu au participat la concursuri, fie nu au promovat, şi i-a făcut directori adjuncţi la şcoli care nu aveau astfel de funcţii ocupate. În acest mod şi-au reluat funcţiile foştii directori adjuncţi de la Colegiul Agricol Valea lui Mihai (Ştefania Derşidan, picată la proba scrisă), Liceul de Arte (Racz Eliza), Colegiul Naţional Teodor Neş Salonta (Vasile Haş), Liceul Tehnologic nr. 1 Dobreşti (Maria Popuş), şi Liceul Teoretic Petofi Sandor (Barta Emeric), aceştia din urmă toţi neparticipanţi la concurs.

În plus, alţi patru foşti directori, traşi pe dreapta după concurs, au devenit adjuncţi. Cel mai celebru dintre ei este Nicolae Avram, fost inspector şcolar general devenit anul trecut director la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi şi care, pentru că n-a participat la concurs, a fost acum recompensat cu funcţia de adjunct la aceeaşi şcoală.

Alţi ex-directori deveniţi adjuncţi sunt Carmen Ilisie de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea, Marius Danciu de la Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş, ambii neparticipanţi la concurs, şi nepromovatul Ervin Călinescu de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Tileagd.

Demisii pe bandă

Pentru că demisiile directorilor numiţi au continuat, pe lângă aceşti 15 restauraţi, alţi 11 aşteaptă la rând. În ultimele două săptămâni, au mai renunţat la funcţii directorii de la şcolile din Holod (Gabriela Demian), Căpâlna (Steluţa Vidican), Cociuba Mare (Florin Doble), Biharia (Biro Emese), Spinuş (Liliana Tanc), Olcea (Teodor Buibaş), Tulca (Alin Gherghel), Lăzăreni (Cristian Paul), Tărcaia (Nicolaie Mlendea), Bulz (Nicoleta Lazăr) şi adjuncta Maria Kor de la Şcoala Gimnazială 11 Oradea.

Ce i-a determinat să demisioneze după nici o lună? Întrebaţi de BIHOREANUL, toţi invocă "motive personale" care, chipurile, n-au nicio legătură cu predecesorii lor. "Am probleme de sănătate", spune Doble, de la şcoala din Cociuba Mare. "N-am făcut-o constrâns de nimeni, a fost o decizie personală", spune şi Cristian Paul, de la Lăzăreni. Demisionara de la Spinuş, Liliana Tanc, confirmă şi ea: "Am motive personale".

Mai vorbăreaţă este directoarea de la Bulz, Nicoleta Lazăr, care prin demisie i-a lăsat cale liberă soţului ei, ex-directorul Dan Lazăr. "În decembrie, colegii m-au propus directoare, s-au gândit că mă va ajuta soţul să conduc. Dar nu e de mine această funcţie. Sunt educatoare şi părinţii m-au solicitat din nou la grupă". Femeia garantează că soţul ei, care a picat concursul la proba de CV, nu i-a cerut să demisioneze. "Nici nu este sigur că el va fi numit în funcţie", îşi apără consortul.

Primenirea... de primăvară

Cel mai probabil, locul demisionarilor va fi luat de foştii directori, dar încă niciunul dintre ei nu a fost "uns". "Directorii care şi-au înaintat demisia sunt în perioada de preaviz şi îşi vor exercita funcţia până la vacanţa de primăvară. În Consiliul de Administraţie s-a luat decizia  să nu fie numiţi noi directori acum, pentru a nu bulversa procesul de învăţământ la final de semestru", a declarat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

Aşadar, Novac a preferat să amâne noul val al restauraţiei. Cert este că, dacă va numi ex-directorii, va aduce la conducerea şcolilor bihorene alţi 10 candidaţi picaţi la concurs şi un profesor care nici măcar n-a participat. Asta, dacă nu cumva între timp şi alţi directori provizorii vor simţi, subit, nevoia să demisioneze, lăsând cale liberă "foştilor", chit că au dovedit deja că nu sunt destul de buni...


CAZURI SPECIALE
Directoare 2 în 1

Printre cele 68 de numiri făcute de conducerea IŞJ Bihor în decembrie, două sunt cazuri de adjuncţi care au primit şi atribuţiile de directori. Este vorba de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, unde adjuncta câştigătoare a concursului, Rodica Mureşan, este singura profesoară care are şi avizul Episcopiei Greco-Catolice, obligatoriu în şcolile confesionale, şi de Şcoala Bunteşti, unde adjuncta Simona Muţiu are delegată în funcţia de director pentru că, din toamnă, îşi va pierde postul câştigat prin concurs. Hotărârea Guvernului 935 din 2016 impune desfiinţarea tuturor funcţiilor de directori adjuncţi din şcolile care au mai puţin de 500 de elevi, cum este cazul celei din Bunteşti.