La finalul anului 2016, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a făcut numiri temporare pentru conducerea şcolilor unde niciun profesor n-a câştigat funcţia la concurs.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat atunci, multe dintre aceste numiri s-au făcut din rândul profesorilor care au promovat concursul de la o anumită unitate de învăţământ, dar nu au devenit directori pentru că au luat note mai mici decât contracandidaţii lor.

Acum, însă, când proaspăt instalatul ministru PSD Pavel Năstase a modificat metodologia de ocupare a acestor funcţii, permiţându-le directorilor care nu au câştigat sau au chiulit de la la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei sau nu le-au câştigat să reocupe funcţii de conducere, se produc schimbări şi în Bihor.

Val de demisii

Şapte directori numiţi temporar în decembrie au fost acum înlocuiţi cu predecesorii lor, care fie nici n-au mers la concurs, fie l-au picat cu brio. Toţi cei şapte au fost înlocuiţi pentru că au demisionat din funcţie, cinci dintre ei chiar luni, deci după ce Năstase a anunţat modificarea. Deci, cel mai probabil, şi-au dat demisia tocmai ca să le facă loc predecesorilor.

"Directorii detaşaţi la Remetea (n.r. Ioan Petru Boiţ) şi Ceica (n.r. Eva Irina Mihele) au demisionat între sărbători, imediat după ce au fost numiţi, deci înainte să se ştie că se vor face modificări", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Alin Novac Iuhas, inspectorul şcolar general. În schimb, directorii numiţi la Viişoara (Fazekas Beata Orsolya), Buduslău (Postol Karoly), Lazuri de Beiuş (Alexandra Bodin) şi Borod (Teodora Alina Ţepele) au demisionat pe 9 ianuarie.

În locul demisionarilor, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a decis luni după-amiază, deloc surprinzător, să-i numească pe cei care ocupau aceste funcţii înainte, mai precis la Remetea pe Cătălin Ionică Făşie, la Ceica pe Vlad Flore, la Viişoara pe Hover Gabor-Zoltan, la Buduslău pe Bozsik Lorand, la Lazuri de Beiuş pe Alina Irina Bodin, iar la Borod pe Aurica Mariana Manci Capriş. "Au fost propunerile consiliilor profesorale de a-i numi pe foştii directori şi am mers pe mâna lor", susţine şeful IŞJ Bihor.

Mai rămâne de văzut dacă nu cumva şi alţi directori numiţi temporar vor face acelaşi pas şi, mai ales, dacă îl vor face de voie sau de nevoie...

Avram, iar şef

În aceeaşi şedinţă care a avut loc luni după-amiază, CA-ul IŞJ Bihor a decis şi 9 numiri de directori adjuncţi, în cazul unor unităţi de învăţământ pentru care încă nu se identificaseră persoanele potrivite pe aceste funcţii. Acum s-au găsit, fiind numiţi ex-directorii sau ex-directorii adjuncţi.

Această situaţie se întâlneşte la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi din Oradea, unde funcţia de director adjunct era vacantă după concurs. De acum, ea este ocupată de fostul director Nicolae Avram, totodată fost inspector şcolar general şi membru PSD Bihor, care nu s-a putut înscrie la concursurile de directori pentru că în 2015 a fost notat de Ministerul Educaţiei cu calificativul "suficient".

Pe modelul Avram, foştii directori de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea (Carmen Rozalia Ilisie), şcoala din Şuncuiuş (Marius Danciu), respectiv din Tileagd (Ervin Călinescu) au devenit acum directori adjuncţi la aceste unităţi de învăţământ. Numai că, în timp ce Ilisie şi Danciu nu s-au dus la concurs, Călinescu a picat maiestuos la proba scrisă, obţinând doar 25 de puncte, mai puţin decât minimul de 35.

De asemenea, la alte cinci şcoli din Bihor au revenit pe funcţii foştii directori adjuncţi. Este vorba de Liceul de Arte Oradea (Racz Eliza Beata, care nu a participat la concurs), de Colegiul Agricol Valea lui Mihai (Ştefania Derşidan, picată la proba scrisă a concursului cu nota 27,5), de Colegiul Naţional Teodor Neş din Salonta (Vasile Haş, care nu a participat la concurs), de Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni (Barta Emeric, idem) şi de Liceul Tehnologic nr. 1 Dobreşti (Maria Popuş, nici ea nu a fost candidată la concurs). "Şi în aceste cazuri am aprobat propunerile consiliilor profesorale, pentru că nu sunt alte persoane care să dorească să ocupe aceste funcţii", a spus Novac.

Potrivit inspectorului şcolar general au rămas două unităţi de învăţământ din Bihor cu situaţie incertă, mai precis fără director câştigător la concurs şi cu atribuţiile acestei funcţii delegate directorului adjunct admis la competiţie. Este vorba de şcoala din Bunteşti şi de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. "Deocamdată, la aceste şcoli situaţia rămâne aşa", a spus Novac.