Procesele privind restituirea taxei de poluare sunt, la ora actuală, cele mai numeroase litigii încărcând rolul şi aşa supraaglomerat al instanţelor de judecată. Deşi admiterea acestor cereri este o practică, fiind pronunţate hotărâri şi de Curtea Europeană de Justiţie, guvernanţii indiferent de culoarea politică refuză soluţionarea adecvată a acestei probleme care provoacă cheltuieli imense la buget.

Astfel trebuie luate în calcul cheltuielile sistemului judiciar, care în niciun caz nu sunt acoperite din taxa de timbru de 43 lei/proces (taxă care finalmente este suportată tot de statul care pierde procesul), şi dobânda ce este plătită cetăţeanului pentru banii preluaţi nelegal, dobândă care depăşeşte de câteva ori cea mai mare dobândă existenţă pe piaţa bancară.

În ultimul timp se vehiculează tot mai des o rezolvare administrativă a problemei iar în ultimul plan de măsuri al Ministerului justiţiei se arată că se impune degrevarea instanţelor de un proces în care soluţiile sunt unitare. Procesul de acest gen poate fi evitat prin aplicarea regulilor de procedură fiscală. "Procedura privind restituirea sumelor pe cale administrativă poate cuprinde şi măsuri privind eşalonarea plăţii acestora, potrivit unei metodologii propuse de ministerele cu atribuţii în domeniu şi aprobate de Guvern". Mai concret, guvernanţii ne spun că, cel mai probabil, cetăţenii îşi vor recupera banii în rate şi fără dobânda aferentă, ajungându-se din nou, în bunul stil românesc la o discriminare evidentă.

Astfel cei care au acţionat statul în judecată îşi vor recupera într-o singură tranşă toţi banii cu dobândă, iar cetăţeanul "model" care aşteaptă "cuminte", va primi banii înapoi în rate în câţiva ani şi fără dobândă. O asemenea perspectivă te obligă practic să nu aştepţi rezolvarea administrativă a problemei, ci să te adresezi instanţei până nu se adoptă măsura propusă căci atunci va fi prea târziu.

Sper totuşi că guvernanţii noştri nu se gândesc să intervină şi în litigiile pe rol, iar dacă o vor face, sper ca instanţele să aplice corect principiile fundamentale ale dreptului pronunţându-se raportat la data investirii lor.