Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit, luni, pentru a actualiza incidenţele Covid, care au crescut semnificativ în fiecare oraş şi comună din Bihor.

În Oradea, incidenţa Covid a depăşit 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că restaurantele şi cafenelele vor putea primi clienţi în limita de 30% din spaţiu, indiferent că e vorba de o încăpere închisă sau de o terasă. 

Noi măsuri

Prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, CJSU a adoptat, luni, Hotărârea nr. 1 din 2022, aprobând astfel o serie de măsuri în domeniile HoReCa, cultural şi de divertisment la nivelul localităţilor din judeţul Bihor, în funcţie de incidenţa cazurilor Covid-19 din fiecare localitate.

"Decizia a fost adoptată în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19", au transmis, după şedinţă, reprezentanţii Prefecturii Bihor. 

Măsurile prevăzute de noua hotărâre de CJSU se vor impune din 11 ianuarie. 

Incidenţe mai mari

După cum se ştie, şi cea mai recentă hotărâre de guvern prevede măsuri defalcate în funcţie de incidenţele Covid din fiecare oraş sau comună. 

Astfel, în Bihor, conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică, sunt 37 localităţi cu incidenţă mai mare de 1 caz şi mai mică de 3 cazuri / 1.000 locuitori: Borş, Şuncuiuş, Vârciorog, Sânmartin, Popeşti, Avram Iancu, Abrămuţ, Tarcea, Vadu Crişului, Olcea, Copăcel, Biharia, Toboliu, Nojorid, Sălard, Aleşd, Suplacu de Barcău, Husasău de Tinca, Tileagd, Viişoara, Căpâlna, Ceica, Drăgeşti, Valea lui Mihai, Aştileu, Roşiori, Vaşcău, Sânnicolau Român, Curăţele, Şimian, Ineu, Măgeşti, Căbeşti, Dobreşti, Batăr, Remetea şi Săcădat.

De asemenea, în 14 localităţi incidenţa este mai mare de 3 cazuri / 1.000 locuitori: Chişlaz, Boianu Mare, Abram, Oşorhei, Ţeţchea, Derna, Hidişelu de Sus, Sântandrei, Marghita, Bratca, Gepiu, Tăuteu, Oradea şi Paleu.

Mai puţini la restaurant

În localităţile în care rata de infectare depăşeşte 3 la mie, cum este şi cazul Oradiei, începând din 11 ianuarie, restaurantele şi cafenelele vor putea primi clienţi, în intervalul orar 5 - 22, doar cât să ocupe maxim 30% din spaţiul pe care-l au la dispoziţie, indiferent că este vorba de încăperi sau de spaţii deschise. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul restaurantelor şi cafenelelor ce aparţin de hoteluri. 

La fel ca până acum, indiferent de incidenţă, intrarea trebuie să le fie permisă exclusiv persoanelor care dovedesc că sunt vaccinate cu schemă completă anti-Covid, au trecut în ultimele şase luni prin boală sau prezintă un test negativ PCR sau antigen. 

Amintim că în localităţile în care incidenţa este mai mică de 3 cazuri / 1.000 de locuitori operatorii economici din domeniul HoReCa pot primi clienţi cât să ocupe până la 50% din spaţiu. 

Reguli la cinema, teatru şi săli de fitness

În localităţile în care incidenţa este mai mare de 1 la mie (şi dacă depăşeşte 3 la mie) se aplică şi alte reguli: cinematografele, teatrele, filarmonicile pot primi oaspeţi doar până la 30% din capacitate, cerând totodată certificatul cu cod QR.

În UAT-urile în care rata de infectare depăşeşte 1 la mie, se pot organiza concerte în aer liber, dar cu maxim 500 de persoane, cu asigurarea unei distanţe de doi metri între persoane, plus cu dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testului negativ. 

Şi în sălile de sport pot intra mai puţini clienţi, în limita a 30% din spaţiu, după ce incidenţa depăşeşte 1 la mie. 

Indiferent de incidenţă, activitatea în baruri, cluburi şi discoteci continuă să fie interzisă, la fel şi organizarea de petreceri private, mitinguri, procesiuni, demonstraţii. 

Purtarea măştii este obligatorie atât în spaţii închise, cât şi în spaţiile deschise, cu puţine excepţii. Totodată, începând din 8 ianuarie, singurele măşti acceptate sunt cele chirugicale şi cele de tip FFP 2. 

Citeşte textul integral al primei hotărârii CJSU din 2022!