Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor s-a întrunit joi după ce incidenţele Covid-19 au crescut în ultimele zile pentru a decide punerea în aplicare a legislaţiei naţionale, mai precis a unei serii de restricţii. Unele dintre ele afectează şi Oradea, unde incidenţa a depăşit, în aceeaşi zi, 2 cazuri la mia de locuitori.

De asemenea, conform hotărârii, masca va fi obligatorie în pieţe, târguri, spaţii comerciale şi alte spaţii închise, inclusiv în birouri. Măsura se aplică indiferent de incidenţa din localitate.

"În şedinţa de astăzi s-au aprobat, prin Hotărârea CJSU nr. 58/2021, măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural şi de divertisment pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, precum şi lista localităţilor din Bihor în care se impun măsuri de restricţie. Precizăm că decizia are la bază analiza incidenţelor elaborată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi vizează următoarele localităţi: Sânmartin, Oradea, Lăzăreni, Ceica, Gepiu, Hidişelu de Sus, Sântandrei, Căbeşti, Roşia, Chişlaz şi Brusturi", se arată într-o informare transmisă joi după-amiaza de Instituţia Prefectului Bihor.

Măsurile diferă în funcţie de incidenţă. Concret, conform hotărârii, în Oradea - la fel ca în toate UAT-urile în care incidenţa se situează între 2 şi 3 cazuri la mia de locuitori - din 24 septembrie, ora 00, activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă, în intervalul 05-02, dar doar până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi doar pentru persoanele vaccinate cu schemă completă. 

În UAT-urile unde incidenţa nu depăşeşte 3 la mie, prezenţa în instituţiile de spectacole şi în cinematografe este permisă până la 70% din capacitatea spaţiului, bineînţeles cu purtarea măştii.

În ceea ce priveşte evenimentele în aer liber, cum în Oradea incidenţa depăşeşte 2 la mie, dar e mai mică de 3 la mie, acestea se pot desfăşura cu maximum 2.500 de participanţi. 

De asemenea, cum în municipiu a crescut incidenţa, numărul maxim de persoane care pot participa la nunţi, botezuri, mese festive scade la 150 în exterior şi la maximum 100 în interior. Nu sunt luați în calcul copiii şi adolescenţii până la 16 ani. 

Dacă toate persoanele prezintă certificat verde Covid, atunci numărul acestora poate creşte la 300 în interior, respectiv până la capacitatea maximă în spaţii exterioare. 

Aceste reguli sunt valabile şi pentru Sântandrei, Hidişelu de Sus, Gepiu, Ceica, Lăzăreni şi Sânmartin, toate aceste UAT-uri având incidenţe între 2 şi 3 cazuri / mie. 

În Bihor, singurele UAT-uri care au incidenţe mai mari de 3 la mie sunt Căbeşti, Roşia şi Chişlaz, iar un UAT, Brusturi, are incidenţă mai mare de 4 la mie. În aceste comune, se introduce ca obligatorie prezentarea certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea cu rezultat negativ sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 pentru accesul la evenimente publice sau private, manifestări culturale, restaurante, cafenele etc. 

Vezi toate prevederile celei mai noi hotărâri a CJSU Bihor!