New York-ul a găzduit săptămâna trecută summit-ul ONU la care au participat şefi de state din lumea întreagă, inclusiv preşedintele român Klaus Iohannis.

La un prânz de lucru neoficial privind clima şi dezvoltarea de durată, participanţilor li s-au servit meniuri care mai de care mai ispititoare, dar care fuseseră realizate în întregime din... resturi de mâncare ce urmau să fie date la gunoi.

Astfel, 30 dintre cei mai puternici oameni ai planetei au consumat salate făcute din resturi de legume, burgeri vegetali preparaţi din legumele inestetice refuzate de supermarketuri, cartofi prăjiţi în crustă de porumb folosit în mod normal ca furaj şi deserturi din coji de boabe de cafea şi cacao şi coji de nuci.

Meniul a fost creat de Dan Barber, un chef american cu multiple distincţii, care a coordonat o campanie anti-obezitate pentru Michelle Obama.

Risipa „este o ruşine când atâţia oameni suferă de foame”, au spus reprezentanţii ONU, iar ea nu înseamnă numai bani aruncaţi la gunoi, ci şi un gunoi pentru mediu, pentru că îl poluează.