Zona munţilor Apuseni este acum acoperită de o reţea radio digitală, care facilitează comunicarea între salvatori la intervenţiile din acest perimetru. Reţeaua este funcţională şi datorită Universităţii din Oradea, care a aprobat montarea unui repetor la baza didactică pe care o deţine la Stâna de Vale.

"Această reţea facilitează comunicarea între echipele Salvamont, cât şi cu echipajele aero-medicale SMURD", a explicat şeful Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

Reţeaua a fost instalată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu contribuţia Consiliului Judeţean Bihor şi a Universităţii din Oradea.

Potrivit unui comunicat al Universităţii, una dintre componentele reţelei de comunicaţii, care este vitală pentru a asigura o intervenţie rapidă şi eficientă în caz de accidente montane, a fost instalată la Baza "Gaudeamus", din Stâna de Vale, ce aparţine instituţiei de învăţământ superior.

"Prin intermediul Consiliului Judeţean Bihor, noi am cerut Universităţii din Oradea să ne aprobe instalarea acestui repetor la «Gaudeamus» şi pot spune că ne-am bucurat de întregul sprijin al conducerii universităţii. Astfel, reţeaua care acoperă întreaga zonă Stâna de Vale – Padiş este acum funcţională", a mai spus Pinter.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!