Mafia cărnii ne otrăveşte de cel puţin trei ani. Gruparea infracţională transfrontalieră este formată din peste 150 de persoane şi are ramificaţii în ţări din Uniunea Europeană, dar şi în state non-UE, scrie EVZ.ro.

Caracatiţa evazionistă care a adus în România sute de tone de carne expirată sau stricată din Uniunea Europeană are reprezentanţi în aproape toată ţara. Oficiali care au participat la operaţiuni au dezvăluit pentru "Evenimentul zilei" că ramificaţiile "mafiei cărnii" conduc către "persoane influente" şi nu exclud extinderea cercetărilor şi în alte judeţe. "Reţeaua are peste 150 de membri", au spus sursele citate.

Oficiali din rândul organelor judiciare au precizat că reţelele destrămate, în urma celor 102 percheziţii efectuate în 18 judeţe şi în Bucureşti, funcţionează de cel puţin trei ani. "Fenomenul a început odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Încet, încet, unor mici grupări li s-au adăugat alţii şi alţii, până s-a ajuns la această cifră. Mai aveau un pic şi ne sufocau", a precizat un oficial pentru EVZ.

La ancheta declanşată în România, după sesizarea Serviciului Român de Informaţii, participă autorităţi din alte cinci state europene.

În ţara noastră, toată marfa intrată în "malaxorul" evazionist a zeci de firme fantomă - interpuse între exportatori şi beneficiarii din România, pentru a evita plata TVA şi taxele la bugetul de stat - a pătruns pe la graniţa de Vest. "Prin toate vămile de la graniţa cu Ungaria intrau mărfurile", a dezvăluit un oficial din Poliţia Română. Acesta a mai adăugat că, până acum, reiese că cei mai "proaspeţi" membri ai reţelei au şase luni de activitate, iar cei cu ştate mai vechi au trei ani, "dar nu excludem ca unii să activeze de mai mult timp".

Oficialii DIICOT au anunţat, joi, că zece persoane au fost reţinute. Printre cei cercetaţi se numără şi un consilier al ANSV, Mircea Olimpiu Lucaciu, care l-ar fi anunţat pe directorul firmei Michelangelo SRL, Radu Bogdan Curticiu, că se fac controale la magazinele lui. Pe lângă acesta, e cercetat şi un inspector OPC Cluj, N.V.V., pentru trafic de influenţă. El este acuzat că a intervenit, în favoarea unui afacerist implicat, pe lângă un alt inspector OPC din Bistriţa Năsăud.

"Vedeta" de până acum a acţiunii DIICOT este Horaţiu Bonea, afacerist liberal, din Satu Mare, consilier al europarlamentarului Ovidiu Silaghi. Afaceristul ridicat joi de DIICOT este patronul Bonvi Impex, producătoare şi distribuitoare de carne de pui din Satu Mare. Bonea e şi un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, de la care a cumpărat, cu 150.000 de lei, acţiunile pe care şeful de judeţ le deţinea la firma de pază Folda Security. Printre cei audiaţi în acest caz se mai numără şi părinţii tenismenei Sorana Cârstea, care deţin o fabrică de produse din carne în Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.