Pentru ca orădenii să se poată destinde într-un cadru cât mai natural, municipalitatea continuă extinderea spaţiilor verzi în Oradea astfel încât să creeze o reţea verde în tot oraşul. În ultimii patru ani au fost amenajate sau reamenajate 117 spaţii verzi. Ponderea cea mai mare a fost în perioada 2011-2012, când s-a lucrat la 75 de asemenea zone, astfel că în 2012 Oradea a şi primit titlul de Capitală Verde a României.

De atunci, au fost amenajate sau se află în curs de amenajare 28 de amplasamente, în suprafaţă de peste 85.400 mp: parcurile Salca şi Cetate, cele de pe străzile Ion Bogdan, Octavian Goga, Aleea Salca, Oneştilor etc.

Tot în acest domeniu, Primăria a încheiat pentru perioada 2011-2016 protocoale cu toate cele 786 de asociaţii de proprietari pentru îngrijirea arborilor, florilor, peluzelor, asigurarea curăţeniei şi întreţinerea permanentă a spaţiilor verzi aferente. Totodată, 26 firme au încheiat în anul 2014 acorduri de colaborare cu municipalitatea, angajându-se să amenajeze şi să întreţină spaţii verzi.

În perioada următoare, alte 24 hectare de spaţii verzi vor completa reţeaua de spaţii verzi a oraşului. Aceasta va include şi două coridoare verzi de-a lungul Crişului Repede şi Peţei, conectate între ele prin alei. Se vor amenaja parcuri şi terenuri de sport în mai multe locuri din oraş: pe strada Barcăului, în zona fostului poligon de pe strada Octavian Goga, în spatele grădiniţei din Oncea, în Tokai şi pe strada Meiului.

În final, reţeaua verde a oraşului va cuprinde parcurile mari, de peste 3 hectare fiecare, parcurile din cartiere, coridoarele verzi, aleile şi pistele de biciclete, spaţiile de joacă, precum şi terenurile pe care urmează să fie plantaţi arbori. Asta, pentru că ne dorim ca cetăţenii Oradiei să se poată deplasa dintr-o parte în alta a oraşului confortabil, pe jos sau pe bicicletă, într-un mediu ecologic.

Mircea Stejeran
şef serviciu Primăria Oradea