Retragerea din Afganistan a coaliţiei militare conduse de SUA a readus ţara sub controlul talibanilor.

Kabul, sub control taliban...

Potrivit presei internaţionale, insurgenţii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraş important aflat sub control guvernamental, fără a întâmpina rezistenţă.

Preşedintele Ashaf Ghani s-a refugiat în Tadjikistan pentru a permite un transfer al puterii pe cale paşnică.

Intrarea talibanilor în Kabul a provocat îngrijorare în rândul localnicilor. În jurul prânzului, în principalele intersecţii din capitală au apărut ambuteiaje provocate de cei care intenţionau să fugă din calea insurgenţilor.

Starea de panică a fost alimentată de faptul că în mai multe districte din Kabul s-au auzit focuri de armă.

Principalele ambasade din Kabul şi-au redus personalul la minim, iar trupele SUA au început evacuarea personalului cu elicopterele.

Episodul aminteşte de retragerea de acum 46 de ani din Saigon, din faţa trupelor vietnameze care au înconjurat oraşul, prima mare înfrângere a armatei americane.

Evacuarea!

Secretarul de stat Antony Blinken a recunoscut sâmbătă pentru CNN că talibanii au avansat "mai repede decât am anticipat", dar a susţinut în continuare decizia SUA de retragere din Afganistan.

"Ideea că status quo-ul s-ar fi păstrat prin rămânerea trupelor noastre acolo este pur şi simplu greşită", a afirmat Blinken.

Secretarul de stat a declarat că în momentul de faţă principala preocupare a oficialităţilor o constituie evacuarea din Afganistan în condiţii de siguranţă a celor 1.400 de angajaţi sub paza a 3.000 de soldaţi americani.

"Nu le-am cerut nimic talibanilor. Le-am spus că dacă se amestecă în operaţiunea noastră de retragere a personalului vor avea un răspuns scurt şi decisiv", a susţinut Blinken.

Pentru a preveni haosul...

Vidul de putere rămas în urma plecării din ţară a preşedintelui afgan Ashaf Ghani urmează să fie ocupat în scurt timp de talibani.

Reprezentanţi ai insurgenţilor au confirmat duminică pentru Reuters că talibanii se pregătesc pentru preluarea totală a puterii fără a exista un guvern de tranziţie, aşa cum s-a negociat în prealabil între părţi.

Unul dintre purtătorii de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru un post de televiziune local că insurgenţii au pătruns în Kabul fără a mai aştepta retragerea americană pentru a preveni haosul şi jafurile care ar putea avea loc având în vedere că trupele guvernamentale au părăsit oraşul.

În paralel însă, potrivit unei agenţii de presă pro-talibane, insurgenţii au eliberat deţinuţii din închisoarea Pul-e-Charkhi, cea mai mare din Kabul.

Anterior, forţele talibane au preluat conducerea închisorii militare de la fosta bază militară americană din Bagram unde erau închişi 5.000 de deţinuţi, parte din ei luptători extremişti inclusiv din rândurile grupării radicale Statul Islamic.

Fuga de talibani...

În ciuda asigurărilor date de talibani că nu vor exista răzbunări împotriva celor care au colaborat cu forţele guvernamentale şi a populaţiei civile, este de aşteptat ca preluarea controlului insurgenţilor asupra Afganistanului să declanşeze noi valuri de migranţi către Europa din partea cetăţenilor terorizaţi.

Canada a anunţat prin vocea ministrului Migraţiei, Marco Mendicino, că este dispusă să primească 20.000 de afgani vulnerabili "angajaţi ai organizaţiilor pentru drepturile omului, jurnalişti şi femei din conducere" pentru a fi feriţi de răzbunarea talibanilor.

Numărul este însă infim având în vedere că numărul populaţiei strămutate intern din calea talibanilor trece de 3,5 milioane de cetăţeni afgani.