Dacă 2013 a reprezentat anul în care a intrat în vigoare Noul cod de procedură civilă, ce a înlocuit vechea legislaţie datând din 1865, 2014 a fost anul în care au intrat în vigoare Noul cod penal şi Noul cod de procedură penală.

La începutul anului trecut arătam că una dintre provocările majore la care va trebui să facă faţă sistemul judiciar român va fi aceea de aplicare a dispoziţiilor noilor coduri care, spre deosebire de cel civil şi cel de procedură civilă, vor produce efecte vizibile imediat, acestea urmând a fi aplicabile şi proceselor în curs la data intrării lor în vigoare.

Aceasta a fost şi realitatea, aplicarea practică a noilor coduri generând în primă fază o jurisprudenţă neunitară. S-a mers până acolo încât am avut decizii contradictorii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale Curţii Constituţionale pe problema aplicării legii penale mai favorabile. Până la urmă a învins poziţia Curţii Constituţionale, astfel încât legea penală mai favorabilă a fost aplicată global, generând multiple nedreptăţi în practica judiciară penală.

Pe parcursul anului 2014 s-a dovedit că aceste coduri au fost prost întocmite, iar efectele superficialităţii redactorilor acestora continuă să se vadă zi de zi.

În a doua jumătate a anului au început să apară aproape săptămânal decizii ale Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale mai multe prevederi, în special din Codul de procedură penală - spre exemplu judecata fără citare în camera preliminară sau în cazul plângerilor împotriva soluţiilor procurorului. Nici Codul penal nu a „scăpat", ultima decizie, din decembrie, constatând neconstituţionalitatea art. 336 din Noul cod penal cu privire la momentul în care se apreciază alcoolemia în cazul infracţiunii de conducere pe drumurile publice având în sânge îmbibaţie alcoolică.

În materie civilă, anul 2014 a adus o lege (Legea nr. 138/2014) de modificare a unor prevederi din Codul de procedură civilă, precum şi o nouă lege a insolvenţei - Legea nr. 85/2014 (Codul insolvenţei).

De asemenea, trebuie subliniat că anul ce se încheie a adus mai multe clarificări (prin decizii interpretative ale Curţii Constituţionale şi prin „minute" de unificare a practicii judiciare) cu privire la aplicarea noii legislaţii procesual civile.