Anul juridic 2017 a adus atât modificări legislative importante, cât și decizii obligatorii ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. La final de an, e momentul unei scurte reamintiri...

În data de 21 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea regulamentului rutier, prin care s-a reglementat o procedură unitară la nivel național cu privire la procedura de ridicare a autoturismelor staționate neregulamentar.

Tot la începutul lui 2017 a început să producă efecte o decizie a Instanței Supreme prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei trebuie şi motivată în termenul de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, fiind supusă procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată prevăzută de art. 200 din Codul de procedură civilă.

Conform unei decizii din 26 aprilie a Curții Constituționale, partea responsabilă civilmente trebuie introdusă în procesul penal încă din faza camerei preliminare. Printr-o altă decizie importantă, Curtea a stabilit că trebuie adusă la cunoștiința suspectului sau inculpatului orice schimbare a încadrării juridice.

De asemenea, aceeaşi Curte Constituţională a apreciat că este contrar principiului egalităţii în drepturi ca o persoană să primească o pedeapsă mai mare pentru fapte identice doar pentru considerentul că există mai multe persoane vătămate. În fine, în materie penală Curtea a stabilit că nulitatea relativă trebuie să poată fi invocată din oficiu de către instanță și că în procesul penal concubinii pot refuza, asemenea soților, să depună mărturie.

În materie civilă, cel mai important eveniment al anului este reprezentat de decizia Curții Constituționale prin care s-a stabilit că în toate procesele evaluabile în bani se poate formula recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

O altă decizie importantă, de data aceasta a Instanței Supreme, stabilește că actele depuse prin fax sau e-mail după ora încheierii programului de lucru al instanţei sunt înregistrate a doua zi, fiind considerate depuse la data înregistrării.

Rămâne de văzut ce va aduce 2018 în plan legislativ. Eu unul, vă doresc tututor un An Nou fericit şi, pe cât posibil, lipsit de probleme legale!