Anul 2021, care tocmai este pe punctul de a se încheia, a fost un an bogat în evenimente juridice, unele dintre acestea fiind de o importanţă deosebită.

În martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile din procedura penală care condiţionau plata de despăgubiri pentru arestare sau condamnare nelegală de unele "chichiţe" procedurale, înlăturându-se astfel una dintre cele mai mari inechităţi juridice postrevoluţionare. În septembrie, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a procedurii penale care transpune în lege câteva zeci de decizii ale Curţii Constituţionale, inclusiv aceasta. Din păcate, însă, proiectul este şi astăzi tot în dezbatere publică, în loc să fi ajuns în Parlament.

În 7 aprilie, Curtea Constituţională a pronunţat una dintre cele mai importante decizii din întreaga sa istorie, stabilind că hotărârile penale trebuie să fie motivate la momentul pronunţării.

După mai puţin de o lună şi înainte de publicarea deciziei, Parlamentul României a reuşit să adopte în fix 13 zile un proiect de lege de transpunere a acestei decizii, astfel că din 15 mai 2021 toate hotărârile penale de condamnare sau achitare sunt motivate la momentul pronunţării lor.

Deşi s-au iniţiat demersuri la nivelul Ministerului Justiţiei de modificare şi a legislaţiei civile în acelaşi sens, evenimentele politice din ultimele luni ale anului au blocat derularea proiectului. Cu toate acestea, bulgărul a început să se rostogolească şi este doar o chestiune de timp până va apărea noua lege sau o decizie a Curţii Constituţionale care să statueze acest lucru.

În iunie, printr-o decizie extrem de discutabilă, Înalta Curte a stabilit că instanţele nu pot înlătura sancţiunea suspendării dreptului de a conduce, iar în septembrie falimentul celui mai mare asigurător, City Insurance, a schimbat fundamental regulile privind falimentul societăţilor de asigurare.

Tot în materie de asigurări, o lege din martie 2021 a redus substanţial taxele de timbru pentru victimele accidentelor de circulaţie, care achită acum doar o taxă modică de 100 lei, nefiind nevoite să mai plătească taxa de timbru la valoare.

Finalul de an a adus o nouă decizie a Curţii Constituţionale prin care se declară neconstituţionale prevederile legale care impuneau inculpaţilor pentru evaziune fiscală să plătească "pretenţiile" părţii civile şi nu prejudiciul efectiv produs, dar şi o decizie - extrem de discutabilă - a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care dă dreptul judecătorului român să refuze aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale. Vom vedea în timp care sunt consecinţele ei...

Până la noi evenimente juridice, vă doresc Sărbători liniştite!