Anul care tocmai se încheie a adus numeroase noutăți în materie juridică, noutăți pe care voi încerca să le sintetizez.

În materie rutieră, trebuie remarcat că luna februarie 2023 a adus o primă reglementare în legislația română a circulației în sensul giratoriu, având prioritate persoana care își păstrează banda de circulație. În lunile următoare s-a introdus interdicția de obținere a permisului de conducere pentru persoanele condamnate pentru infracțiuni rutiere, iar spre finalul anului, prin legea denumită popular „Anastasia”, obligativitatea pronunțării unei pedepse cu executare în penitenciar pentru persoanele care comit accidente mortale în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor. Tot în acest an a fost adoptată o lege care prevede reintroducerea, începând cu anul 2025, a radarelor fixe pe șoselele din România.

A fost modificată competența și în materia contravențiilor rutiere astfel că, începând din 2023, șoferii vor putea contesta sancțiunile rutiere și la instanța „de domiciliu”. O decizie importantă a Înaltei Curți a stabilit că plângerea contravențională poate fi completată cu noi motive de nelegalitate a procesului-verbal până la primul termen de judecată.

În materie de asigurări, anul 2023 a adus falimentul celei mai mari societăți ce activa pe piața asigurărilor, Euroins, iar efectele acestui faliment se vor resimți mulți ani de acum înainte, prin plățile ce urmează a fi făcute de Fondul de Garantare a Asiguraților. Tot în materie de asigurări trebuie remarcată o decizie obligatorie din octombrie a Instanței Supreme prin care se stabilește că asiguratorii care nu își respectă obligațiile legale vor plăti penalități de 0,2% pe zi de întârziere la suma stabilită de instanța de judecată.

În materie penală, anul 2023 a adus în sfârșit cele două legi mult așteptate prin care se pun în acord codurile penal și de procedură penală cu deciziile pronunțate în ultimii șapte-opt ani de către Curtea Constituțională.

Pe de altă parte, este important de știut că, începând cu 1 ianuarie 2024, raporturile sexuale între un major și un minor sub 16 ani vor fi considerate viol dacă diferența de vârstă dintre cei doi este mai mare de 5 ani.

Urmează să vedem ce ne va aduce 2024... Până atunci, vă urez tradiționalul „La mulți ani!”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!