Cu toate că, în contextul pandemiei provocate de coronavirus, din 16 martie s-a declarat starea de urgenţă în România, în parcurile industriale din Oradea, dar nu numai, au continuat să-şi desfăşoare activitatea multe din companiile existente.

Pe tot parcursul acestei perioade, am fost impresionată de preocuparea constantă a companiilor în ceea ce priveşte grija faţă de propriii angajaţi, precum şi concentrarea pe soluţii sau chiar reprofilări pentru continuarea activităţii.

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a încercat să vină în sprijinul mediului de afaceri orădean, oferind servicii de asistenţă pentru situaţii de urgenţă, punând la dispoziţia companiilor care au peste 25 de angajaţi, în mod gratuit, aparate pentru măsurarea temperaturii şi, contra cost, la preţul de achiziţie de pe piaţa autohtonă, măşti de protecţie de unică folosinţă, pentru protecţia tuturor angajaţilor.

Toate companiile s-au mobilizat într-o manieră admirabilă şi au susţinut cu sume consistente lupta autorităţilor publice locale pentru dotarea Spitalului Municipal cu echipamente, aparatură şi materiale consumabile atât de necesare în lupta cu Covid-19, oferind un exemplu de dezvoltare sustenabilă şi responsabilitate socială. Cu ajutorul lor, Oradea a reuşit să aibă capacitate de reacţie  privind combaterea nu numai a efectelor medicale ale pandemiei, ci şi în plan economic.

Doresc să mulţumesc tuturor companiilor care au decis continuarea activităţii, pentru a evita un blocaj economic, dar mai ales pentru demersurile şi solicitările acestora de a-şi proteja angajaţii, la locul de muncă.

Din păcate, ne confruntăm cu o perioadă grea, care va mai dura. Repornirea economiei va fi lentă, va trebui să ne încărcăm cu răbdare şi disciplină pentru a reuşi să trecem victorioşi peste această criză. Dar să nu uităm ce spunea părintele managementului, Peter F. Druckner: „Antreprenorul caută întotdeauna schimbarea, răspunde la ea şi o exploatează ca pe o oportunitate”.

Alina Silaghi
Director
Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea