Oradea s-a înveşmântat cu straie de sărbătoare şi aşteaptă sosirea lui Moş Crăciun. Anul acesta, bătrânul cel darnic va fi primit în cetatea oraşului, complet reabilitată şi gazdă încă de la începutul lunii a unui târg dedicat Crăciunului.

Orădenii sunt invitaţi, însă, ca tot în edificiul emblematic al oraşului să treacă şi în Noul An, putând urmări dintre zidurile acestuia grandiosul foc de artificii ce va încheia o serie de concerte ale Revelionului.

Poftiţi la colinde

Chiar dacă nu se pot bucura de zăpadă, cel puţin deocamdată, asta nu înseamnă că orădenii nu pot simţi din plin spiritul sărbătorilor. Iarna aceasta, în premieră, locuitorii oraşului au fost invitaţi la un târg de Crăciun cu bunătăţi de tot felul şi decoraţiuni de sezon, amenajat la începutul lunii decembrie în Cetate.

În fiecare seară până pe 24 decembrie, orădenii pot participa la concerte de colinde şi spectacole cu obiceiuri tradiţionale programate pe scena din incinta fortăreţei, dominată de un brad uriaş. Luni seară, de la ora 17, grupul "Dansatorii din Botean" a programat jocuri şi colinde bihorene, de la ora 17.30 a început recitalul corului bărbătesc al Bisericii Reformate din oraş, iar apoi cel al corului Bisericii Tabor.

Marţi, tot de la 17, a urmat Ansamblul Folcloric Auşana, care a pregătit un program de o oră şi jumătate, în timp ce pentru miercuri a fost programat recitalul Ansamblului Folcloric Lioara, dar şi al Ioanei Urs şi al lui Marius Ciprian Pop.

Vine Moşul

Ca în fiecare an, dimineaţa de Ajun va fi una specială. La ora 10, Moş Crăciun va sosi în Oradea cu trenul, în Gara Centrală, unde cei mici sunt aşteptaţi să-l întâmpine. Moşul le-a pregătit, fireşte, şi mici cadouri.

De la Gară, cel mai iubit personaj va pleca într-o caleaşcă special pregătită către Cetate, pe strada Republicii, Bulevardul Magheru şi Centrul Civic. În fortăreaţă îl vor aştepta micuţii din grupul Vivere, care vor oferi de la ora 13.00 un recital de colinde şi cântece de sezon. Tot în Cetate, Moşul va împărţi din nou cadouri micuţilor, cu ajutorul municipalităţii, care a pregătit 1.300 de pachete cu dulciuri, după care se va retrage să-şi tragă sufletul. Căci - nu-i aşa? - seara are de dus daruri prin toată lumea.

În ziua de Crăciun, târgul din Cetate va fi închis, dar în perioada 26-31 decembrie îşi va relua activitatea, inclusiv pe cea din atelierele de creaţie organizate de mai mulţi meşteri şi organizaţii.

Pregătiri de An Nou

Cum orădenii redescoperă în număr tot mai mare frumuseţea Cetăţii, municipalitatea a decis să organizeze aici şi deja tradiţionalul concert care marchează trecerea în Noul An. De data aceasta, organizatorii mizează pe câţiva artişti din oraş care şi-au confirmat talentul în diverse competiţii naţionale.

Astfel, pe scena din incinta fortăreţei vor cânta marghiteanca Edina Bodor, care de curând i-a impresionat pe Delia, Horia Brenciu şi Ştefan Bănică jr. cu audiţia ei la emisiunea X Factor, Narcisa Badea şi Iulia Topotan, prima elevă, iar cealaltă absolventă a Şcolii de Arte Francisc Hubic, precum şi Răzvan Chebeleu, interpretul de rock-pop recent deconspirat de BIHOREANUL ca agent în Poliţia Bihor.

Tot la cumpăna dintre ani, orădenii vor putea urmări în Cetate şi recitalul unei trupe din Italia, Fracassoni, formată din tineri artişti care au pregătit un program variat şi, spun organizatorii, perfect adecvat serii de Revelion.

Cel mai probabil, totuşi, vedetele serii vor fi artificiile, spectacolul luminos fiind programat să înceapă, fireşte, fix la miezul nopţii. Anunţând, cum speră toată lumea, un an mai bun…