După trei ani de absenţă, forma de învăţământ profesional revine în planurile de şcolarizare din ţară. Din toamnă, şi elevii bihoreni vor putea opta din nou pentru a învăţa meserie la şcoli profesionale care durează doi ani.

Accent pe practică

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a lansat, joi, la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, Târgul Ofertelor Educaţionale pentru Învăţământul Profesional, unde au standuri cele opt unităţi de învăţământ din Bihor care înfiinţează clase profesionale. Cele opt şcoli au în planul de şcolarizare, în total, 11 clase de învăţământ profesional la limba română şi 3 la secţia maghiară.

"Ordinul care reglementează reintroducerea învăţământului profesional a venit destul de târziu, la începutul lunii februarie. Şcolile au trebuit să se mişte destul de repede, fiindcă trebuiau îndeplinite nişte condiţii esenţiale în ceea ce priveşte partenerul economic, unde elevii vor trebui să-şi desăvârşească pregătirea practică", a declarat, la deschiderea oficială a Târgului, Florian Mieluţ, inspector pe specializările tehnice din cadrul IŞJ Bihor.

Acesta a subliniat importanţa reintroducerii şcolilor profesionale mai ales datorită accentului pus pe practică în această formă de învăţământ. "Această formă de şcolarizare are o pondere mare de practică. În anul I vor avea două zile de practică, iar în anul II trei zile de practică pe săptămână. În plus, la sfârşitul anului vor face şi un stagiu de practică de 6-8 săptămâni", a afirmat Mieluţ, care a adăugat că, din acest an, dacă există cerere, o singură clasă va putea avea două specializări, lucrându-se pe grupe.

În sala festivă de la Mihai Viteazul, cele opt şcoli au fost reprezentante atât de profesori cât şi de elevi, care au adus la târg pliante şi chiar rezultate ale muncii lor de practică, fie că a fost vorba de o machetă a unui dispozitiv de iluminat stradal cu energie eoliană ori machete ale unor utilaje agricole.

De la bucătari la tâmplari

În Oradea, trei sunt şcolile care vor avea din toamnă clase profesionale. Este vorba de Colegiul Tehnic Mihai Viteazul (o clasă de bucătari), Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi (o clasă de instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze) şi Colegiul Tehnic Traian Vuia (două clase: una de lucrător hotelier, iar cealaltă de mecanic auto).

În judeţ, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş va avea două clase, una de lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, iar cealaltă de tâmplar universal, Grupul Şcolar Mecanic Cadea va avea o clasă de mecanică agricolă, Grupul Şcolar Agricol Salonta va înfiinţa o clasă de agricultor culturi de câmp şi una de mecanic agricol, iar Grupul Şcolar Industrial Suplacu de Barcău va avea o clasă de mecanic întreţinere şi reparaţii utilaje petroliere.

De asemenea, Colegiul Agricol Valea lui Mihai înfiinţează o clasă de tehnician agronom la secţia română şi una la secţia maghiară. Tot la secţia maghiară a unităţii vor exista şi câte o clasă profesională de mecanică şi una de comerţ.

"Din semnalele pe care le avem din teritoriu, nu cred că vor fi probleme în realizarea planului de şcolarizare în acest an", a spus inspectorul Mieluţ. De altfel, reprezentanţii tuturor şcolilor prezente la târg au declarat că au elevi interesaţi să se înscrie la specializările oferite de ei.

În prima zi a târgului s-a făcut o deschidere oficială, la care au fost prezenţi şi Nicolae Ungur, inspector general adjunct al IŞJ Bihor, Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor, care a subliniat că angajatorii cer forţă de muncă pregătită pe domenii, Ruben Filimon, directorul Colegiului Mihai Viteazul şi Nicolae Hoduţ, şeful ITM Bihor.

Vineri, între orele 9 şi 15, târgul deschis în sala festivă a Colegiului Mihai Viteazul îi aşteaptă pe toţi cei interesaţi de ofertele şcolilor profesionale.