Revista de cultură „Familia” și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, în colaborare cu Editura și Librăriile Humanitas, invită cititorii joi, 17 noiembrie, ora 17.00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, cu ocazia lansării volumului Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia, cea mai recentă carte a jurnalistei Sabina Fati, autoarea volumelor documentare „Singură pe Drumul Mătăsii: 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie” și „Ocolul Mării Negre în 90 de zile: Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”, apărute la Humanitas în 2015 și 2016.

Sabina Fati va purta un dialog cu scriitorul și profesorul Florin Ardelean, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universității din Oradea.

„Foarte puțini autori au reușit să creeze un gen nou într-o cultură. Cu trei cărți de călătorii, izvorâte din același proiect și alcătuind deja o operă.

Cum poate fi definit în câteva cuvinte proiectul Sabinei Fati? Călătoria ca jurnalistă – neapărat de una singură – în lumi nebătute de alții. Călătorii cu risc, cât mai departe spre Est, acolo unde lumea nu se duce niciodată în vacanță și unde mentalitățile «lor» sunt în răspăr cu ale «noastre». Și unde geografia, istoria și politica s-au împletit în așa fel încât au pus pe lume chipuri nebănuite ale umanului.

Cu ce anume se pleacă în astfel de călătorii? Niciodată cu mai mult decât un rucsac, cântărind cam cât jumătate din greutatea celei care-l cară. Totdeauna cu multă nebunie, cu patima de a împărtăși, cu foarte multe cărți citite, cu priceperea de a împleti reportajul cu analiza și evocarea cu scrisul de mare clasă, cu teribile incursiuni în trecut, cu aventuri de tot soiul, mai cu seamă la granițe! Iar, la întoarcere, pe Sabina Fati o întâmpinăm uimiți și bucuroși că, după ce a traversat Kurdistanul, Irakul (federal!), Anatolia și Armenia, a reușit, și de data asta, să revină acasă.” — Gabriel Liiceanu

„În esență, tot ceea ce adună Sabina Fati între coperțile acestei cărți, precum o făcuse și în precedentele, nu este altceva decât o relatare despre moarte, cruzime, rezistență, demnitate și speranță, toate distribuite cu premeditare sau întâmplător, peste tot și oricând”, scrie Florin Ardelean în cronica pe care o semnează în cel mai recent număr al revistei Familia.

Pagina evenimentului pe Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!