Revista de cultură Familia în colaborare cu Editura Cartea Românească vă invită sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 18:30, la Librăria Cărturești din Lotus Center Oradea, cu ocazia lansării a două volume de poezie recent apărute: Selfie de Marcel Vișa (2023) și primele fobii de Antonio Doda (2022). La evenimentul poeților albaiulieni alături de autori vor lua cuvântul Mihók Tamás, poet și redactor Familia, respectiv Radu Bejan, cronicar literar. În urma dialogului și a lecturii va avea loc o sesiune de autografe.
„Marcel Vișa e cu siguranță unul din cei mai reprezentativi poeți ai generației sale. Acest al doilea volum de poeme îmi întărește convingerea că prizele la cotidian nu sunt singurele resurse ale poemelor sale. Materia sa poetică provine și din experiențele biografice, evocate prin notații, și anamneze. În versurile lui Vișa se adăpostește o ființă sensibilă la agresiunile realului. Vulnerabilitățile acestei identități umplu lumea poemelor. Două modalități are poetul pentru a surprinde experiențele biografice: confesiunea și sarcasmul. Cu cea mai recentă promoție de poeți se constituie un nou tip de real poetic, alcătuit fie din reacțiile la cotidianitate, fie prin constituirea unei realități în care se amestecă elemente ale unei tehnologii informatice cu biografeme dramatizate. Marcel Vișa: un poet de forță, adesea, vizionară. Una din capodoperele volumului e poemul Febra, stranie experiere a timpului, pregnantă până la a simți materialitatea acestuia.” (Aurel Pantea)
„Pulsând minimalist, primele fobii ale tânărului debutant Antonio Doda sondează straturile freatice ale copilăriei pierdute. Pierdută în sens strict biologic, întrucât poemele își manifestă introspecția cu o nemascată puerilitate, recuperându-i eului locutor inocența de odinioară. Ostilitățile față de maturizarea forțată sunt purtate, non-transgresiv, cu ajutorul unui arsenal evocativ: satul bunicului, tabieturile bunicii, călătoriile urbane de zi cu zi și, în genere, prin tot felul de madlene căutate cu lumânarea. Hora himerelor se încinge odată cu cel de-al doilea ciclu poetic, peste care plutesc semnele septic-degradante ale sanatoriilor. În peisajul poeziei contemporane autohtone dominate de biografism neo-expresionist cool și poetici postumane, Antonio Doda ne invită la o șuetă nemijlocită, ca pe vremuri.” (Mihók Tamás)
Revista Familia