După ce a fost publicată fără întrerupere între anii 1925 și 1948, apoi desființată, pentru a reapărea după relegalizarea Bisericii Române Unite cu Roma, revista de cultură creștină greco-catolică „Vestitorul” împlinește acum 30 de ani de la reapariție.

Evenimentul va fi sărbătorit joi, 26 mai, de la ora 18, în Sala Mare a Primăriei. Despre trecutul și prezentul revistei vor vorbi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, precum și dr. Ioan F. Pop și preotul Olimpiu Todorean, care este redactorul coordonator al publicației.

Vestitorul este o revistă religioasă editată de Eparhia Română Unită de Oradea, publicată bilunar fără întrerupere la Oradea din 1925 până în toamna anului 1948, când episcop greco-catolic de Oradea a fost Valeriu Traian Frențiu.

Din 1925...

Primul redactor-şef a fost preotul dr. Aloisie Ludovic Tăutu, iar pe prima pagină a primului număr al revistei din anul 1925, episcopul Frenţiu invita preoți și credincioși deopotrivă să colaboreze la realizarea publicației. „Vestitorul va fi zala de legătură între centru şi periferii, farul de lumină pentru toţi, organul de unire şi concentrare al tuturora; Vestitorul va predica şi va apăra şi alipirea neclintită către religia Romei eterne, cu care trăim şi murim. Va lumina minţile; va împrăştia nedumeririle şi prejudiţiile, va întări inimile”, scria episcop martir Valeriu Traian Frențiu (foto), în deschiderea primului număr.

În cartea „Secvenţe de istorie ecleziastică”, autorul Silviu Sana consemna: „Revista avea trei părţi principale: „Partea oficială”, cu anunţuri la diferite concursuri, numiri şi pastorale ale episcopilor, legislaţie bisericească sau cea statală ş.a.; „partea neoficială” – cu articole pe diferite teme (teologie, istorie, filozofie, politică, literatură); şi a treia parte, „Cronici”, capitol care cuprindea ştiri din ţară şi străinătate, politice şi religioase. Urma apoi capitolul care scotea în evidenţă publicaţii, cărţi, studii de spiritualitate, istorie, teologie, filosofie din lumea catolică (şi nu numai), intitulat: „Bibliografie”.

Până în prezent

În paginile de astăzi alte revistei Vestitorul, se regăsesc mesajele Preasfințitului Virgil Bercea, alocuțiuni ale Papei Francisc, articole religioase, anunțuri, poezii, recomandări de carte, activitățile Caritas Eparhial, informații de interes, interviuri, semnate de preoți, credincioși și oameni de cultură, cum ar fi Ioan F. Pop, Eugen Ivuț, Ioan Moldovan, Rodica Indig, Alexandru Buzalic, Andrei Alexa, Mihaela Caba-Madarasi, Ioan Dărăbăneanu, Alin Crețu, Silvia Pantiș. Președinte este episcopul Virgil Bercea, iar preotul Olimpiu Todorean este redactor coordonator.

Într-un interviu recent, cel din urmă a spus că „Revista Vestitorul este o adevărată hrană spirituală şi, de ce nu, o lecţie de viaţă”, adăugând că „am dorit ca Vestitorul să fi e o simfonie dedicată sufletului, credincioşilor, exprimată prin voci distincte. Mai mult, am vrut ca fiecare să găsească în revistă ceva care să i se potrivească”.

De-a lungul anilor, revista a suferit unele schimbări, iar în prezent au fost introduse rubrici noi: poezie, muzică, credință și cultură; cultură și ecologie; artă și credință, caritate și credință; comunicare și informare, precum și o prezență mai vizibilă a tinerilor.

Cei care vor să afle mai multe despre istoria revistei sunt așteptați, așadar, joi, de la ora 18, în Sala Mare a Primăriei, unde episcopul Virgil Bercea, dr. Ioan F. Pop și preotul Olimpiu Todorean vor vorbi destre trecutul și prezentul publicației „Vestitorul”.

De asemenea conf. univ. dr. Ana Victoria Sima, de la Facultatea de Istorie și Filozofie Universitatea Babeș-Bolyai, va susține conferința „A fi student la Roma. Experiențe formative ale românilor greco-catolici din Transilvania în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”, iar scriitorul și eseistul Ioan F. Pop își va lansa cartea „Poemele umbrei”.

Revista Vestitorul apare în format tipărit în 20 de pagini și costă 1,5 lei, dar poate fi citită și online pe pagina Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, www.egco.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!