Conform unui comunicat din 3 martie 2016, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art. 453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală - care nu limitează cazul de revizuire la cauza în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate - este neconstituţională.

Dispoziţia legală declarată neconstituţională prevede că revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când: f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

În reglementarea cazului de revizuire examinat, reglementat de art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, deşi intenţia legiuitorului a fost de a da eficienţă controlului de constituţionalitate, posibilitatea de a beneficia de efectele deciziei de admitere a Curţii este necesar a fi circumscrisă sferei persoanelor care au declanşat acest control, anterior momentului publicării deciziei, în condiţiile prevăzute de lege.

În speţă, Curtea a constatat că motivul substanţial şi imperios care justifică derogarea de la principiul autorităţii de lucru judecat îl constituie decizia de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate, pronunţată de instanţa de contencios constituţional.

Mai precis, Curtea Constituţională a apreciat că nu este permis ca să se solicite pur şi simplu revizuirea unei hotărâri penale definitive în situaţia în care un text de lege care a fost aplicat în proces a fost declarat neconstituţional ulterior pronunţării unei hotărâri definitive în cauză.

Pentru a putea beneficia de revizuire este necesar ca persoana care apreciază că un text de lege este neconstituţional să invoce acest lucru în cursul procesului şi nu ulterior finalizării acestuia.

Dacă s-ar aprecia altfel, ar însemna ca deciziile Curţii Constituţionale să se aplice retroactiv în condiţiile în care articolul 147 din Constituţie prevede foarte clar că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi produc efecte numai pentru viitor.