Este revoltă pe litoralul românesc, după ce în acest sfârșit de săptămână au apărut geamanduri noi sub formă de cruce. Mai mult, pe ele stă scris și numărul morților înecați în Marea Neagră, alături de mesajul „Fără aventură după geamandură”. În vreme ce salvamarii susțin că sunt periculoase și inestetice, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, explică de ce s-a ajuns aici.

Tăioase și ascuțite

Președintele Asociației Salvamarilor, Gabriel Bălan, a declarat, pentru Digi24.ro, că „asta nu e o modalitate de a face pe cineva să înțeleagă că apa mării este periculoasă”. 

„Sunt niște chestii tăioase, ascuțite, care sunt prinse în nituri. Dacă e val și te duce valul în aia, te poți tăia, te poți lovi!”, a susținut Bălan, după ce asemenea balize au fost montate la Eforie. 

Salvamarii refuză să mai monteze aceste balize. „La Constanța și Mamaia așa ceva nu o să montăm! Eu să crucific litoralul românesc n-am să fac”, a mai spus el conform aceleiași surse.

Ziua de Constanța scrie că geamandura are forma unei cruci roșii, dedesubtul căreia este amintit că 36 de oameni au murit.

Indicatoarele au fost donate de o fundație în fruntea căreai se află șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, sub forma unui contract de sponsorizare. „Așa cum se poate observa în contractul de sponsorizare, acesta s-a realizat prin Fundaţia pentru SMURD, cu sediul în str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu nr. 50, Târgu-Mureş, jud. Mureş, reprezentată prin dl. dr. Raed ARAFAT în calitate de Președinte al Consiliului Director, denumit în continuare SPONSOR. Bunurile pentru activități specifice de prevenire a înecului pe litoralul Mării Negre au fost achiziţionate cu valoarea totală de achiziţie de 2,499.3675 lei cu TVA”, arată sursa citată.


 

„E mai puțin șocant decât să vezi un decedat”

De altfel, șeful DSU a și reacționat duminică, arătând că rolul acestor balize tocmai acesta este de a avertiza populația să stea deoparte de pericol.

Potrivit lui Raed Arafat, în total pe litoral se vor monta 5 asemenea geamanduri (două la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn), în locuri unde în anii anteriori au fost victime, și a spus că mesajul acestora este mult mai puțin șocant decât imaginea victimelor care se îneacă. 

„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care sa sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. (...) Cu siguranță a vedea o geamandură roșie cu o cruce de la distanța are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tau, și a copiiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior incercarea de a-l readuce în viata în public de catre echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanța care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fara sechele, sau într-un decedat”, a scris Arafat pe Facebook.

Între altele, șeful DSU a mai spus și că geamandurile au fost montate în cadrul unui proiect gândit în urmă cu doi ani de „specialiști, și finațat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri in ultimii ani”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!