Detalii revoltătoare ies la iveală în dosarul medicilor anchetaţi pentru că luau dispozitive medicale de pe cadavre şi le montau altor pacienţi, deşi acest fapt este ilegal. Un medic reputat a fost reţinut în acest caz, procurorii afirmând că unele operaţii nici măcar nu erau necesare, dar acesta le dădea pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie.

Informaţiile apar într-un comunicat transmis sâmbătă, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprodus de agenţia de ştiri News.ro.

Numele medicului nu apare citat în informare, însă, potrivit Antena3.ro, este vorba despre dr. Nicolae Dan Tesloianu, fost şef al Laboratorului de Cardiologie intervenţională, de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, care va afla în cursul zilei de sâmbătă dacă va fi arestat preventiv la Tribunalul Bucureşti.

Cel puțin 238 de dispozitive de pe cadavre

Conform News.ro, suspectul reţinut pentru 24 de ore "şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora", au transmis procurorii.

Medicul în cauză își crease o adevărată rețea, „formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor".

"Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare", spun procurorii.

Medicul provoca simptome false!

Şi mai revoltător este că medicul în cauză făcea operaţii chiar şi când nu era nevoie, provocându-le! Punea diagnostice fictive, iar pentru a-i convinge pe pacienţi să le lase operaţi, le dădea medicamente care să le provoace anumite simptome.

"O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică", au mai precizat procurorii.

News.ro mai scrie că în acest caz sunt urmăriţi penal încă cinci medici din Iaşi, pentru luare de mită, dar şi alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienţi ai unui spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

"Faţă de unul dintre suspecţii medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profedia de medic. În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate.  În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite", au mai precizat procurorii.

Ce au găsit anchetatorii la percheziţii

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Poliţia Română a făcut, vineri, mai multe percheziţii în acest caz, în care ar fi vizați medici de la Spitalul Militar Regina Maria din Braşov şi de la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

În urma celor 24 de percheziţii, anchetatorii au descoperit sume impresionante de bani, tablouri aparţinând unor pictori de renume, dar şi 25 de dispozitive medicale.

Potrivit unui comunicat publicat sâmbătă de Inspectoratul General al Poliţiei Române, la percheziţii "au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri şi 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiac".

36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume au fost ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă.

"Totodată, în urma percheziţiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile şi imobile, aparţinând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asigurătorie a sechestrului. Poliţiştii continuă cercetările şi astăzi, în vederea completării probatoriului", au mai arătat procurorii.

IGPR mai precizează că medicul reţinut are 50 de ani, iar cel plasat sub control judiciar are doar 28 de ani.

O droaie de infracțiuni, inclusiv în domeniul construcțiilor

IGPR mai arată că descinderile au fost făcute în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile persoanelor fizice (9) presupus a fi implicate în activitatea infracțională sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, au fost efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale (1), a unor unități medicale - spitale (5) și la un O.N.G. (1).

Totodată, au fost efectuate 8 controale economice la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și s-au pus în aplicare 4 ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională, mai spun polițiștii.

Salba de acuzații din acest caz este una foarte largă.

„Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”, au mai explicat polițiștii.

UPDATE: Medicul Tesloianu, arestat preventiv

Medicul cardiolog Dan Tesloianu din cadrul Spitalului ”Sfântul Spiridon” din Iaşi a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile.

Decizia a fost luată de către magistraţii Tribunalului Bucureşti, la solicitarea procurorilor Parchetului Suprem.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!