O pacientă de 66 de ani, bolnavă de cancer, a luat foc pe masa de operație din Spitalul Clinic de Urgență București din Calea Floreasca în urma unei manevre chirurgicale greșite.

„A ars ca o torță!”

Femeia se zbate între viață și moarte cu arsuri pe 40% din corp.

„Pacienta a ars ca o torță câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operație”, a anunțat pe rețelele de socializare deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

Potrivit deputatului, bolnava urma să fie operată de profesorul Mircea Beuran, fostul consilier prezidențial al lui Ion Iliescu.

Deputatul a citat inclusiv declarații ale personalului medical aflat la fața locului.

Mă aflam pe holul blocului operator auzind țipete și gălăgie, îndreptându-mă către Sala 1 m-am întâlnit cu îngrijitoarea blocului operator care avea o găleata de apă în mână, i-am luat găleata ducându-mă în sală, ajunsă acolo era mult fum și foc, domnul doctor speriat s-a aplecat peste pacientă care era în flăcări. Am aruncat apa stingând focul”, a povestit o asistentă.

Încercări de mușamalizare

Incidentul este cu atât mai revoltător cu cât conducerea spitalului a încercat să mușamalizeze cazul.

„Acest incident se pare că a fost inițial mușamalizat de către Direcția de Sănătate Publică București unde Pintea  (n.r. Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății) a numit-o ca director executiv pe Cristina Pelin, filieră PSD. Absolut scandalos, Inspecția Sanitară de Stat care a fost trimisă în cele din urmă să cerceteze cazul, nu i-a luat nicio declarație chirurgului Beuran, cel care a fost mâna 1 pentru această intervenție chirurgicală. Nici ceilalți 2 medici care au fost în sală la momentul tragediei nu au fost audiați”, a scris Ungureanu.

Deputatul a afirmat că „se încearcă, se pare, ca de obicei, găsirea unor vinovați din rândul personalului auxiliar”.

Conform declarațiilor asistentelor citate de Ungureanu, profesorul Beuran ar fi folosit în mod greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor îmbibând inclusiv zona de sub pacientă.

Ulterior, la contactul cu electrocauterul, corpul pacientei și masa de operație au luat foc.

„Un incident deosebit de grav”

Incidentul și tentativa de mușamalizare a lui au fost confirmate pentru Digi24 chiar de ministrul Sănătății, Victor Costache. Acesta a afirmat că, nemulțumit, a trimis la fața locului propriul corp de control.

„Este un incident deosebit de grav”, a declarat Victor Costache.

Ministrul Sănătății le-a spus jurnaliștilor că a aflat despre incident abia pe data de 27 decembrie, la cinci zile după ce a avut loc, din „surse chirurgicale” și nu de la reprezentanții spitalului, așa cum ar fi fost normal.

Victor Costache a promis că va lua măsuri ca incidentul să nu poată fi mușamalizat, iar profesorul Mircea Beuran va fi chemat să explice incidentul în cursul zilei de luni.