Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată miercuri în şedinţa de Guvern. Actul normativ prevede şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Potrivit Digi24.ro, au fost de asemenea aprobate ordonanţele privind creşterea pensiei sociale la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum şi cea privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Ministrul Lia Olguţa Vasilescu a precizat însă că valoarea nominală nu va fi afectată şi că scăderea s-a făcut în urma mutării contribuţiilor, care ar urma să ducă la o creştere a salariului net.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii pregătesc o moţiune de cenzură.
După cum se ştie, noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că "marea revoluţie fiscală" se transformă într-o "bulversare fiscală" ce va băga România "într-o aventură economică şi fiscală cu final trist". De altfel, măsurile au fost luate în vreme ce, în faţa Guvernului, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care urmau să fie luate în ceea ce priveşte de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.
Măsuri noi
Conform Mediafax, ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi prevede următoarele măsuri:
- mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%,
- splitarea plăţii TVA;
- ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;
- instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .
Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare şi chiar creatoare de oportunităţi pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanţii mediului de afaceri – întreprinzători, analişti, consultanţi, lideri ai patronatelor sau ai asociaţiilor de investitori – şi politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.
"S-au inflamat nişte multinaţionale"
Mediafax notează că premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern că iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacţionat la externalizarea profitului şi "s-au inflamat nişte multinaţionale".
"Tocmai am aflat acum că sunt nişte sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă, deci sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească şi ei impozite", a spus premierul Tudose către ministrul Finanţelor.
"Guvernul doreşte să introducă măsuri ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului. (...) S-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire cred ca au înţeles că nu e cazul", a afirmat Mihai Tudose.