Guvernul va discuta "Revoluţia fiscală" în şedinţa de miercuri. Premierul Mihai Tudose a precizat, marţi, la Parlament, că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin OUG, care urmează a fi adoptată în şedinţa Executivului de miercuri, ora 15.00.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, Tudose a negat că ar fi existat nemulţumiri din partea primarilor legate de măsurile fiscale pe care Guvernul intenţionează să le adopte. La rândul său, Liderul PSD Liviu Dragnea a negat, marţi, că premierul Mihai Tudose s-ar fi opus adoptării pachetului de măsuri fiscale.

Liderul PSD a evitat să răspundă întrebării jurnaliştilor referitoare la amânarea a două şedinţe de Guvern în care pachetul de măsuri fiscale ar fi trebuit discutat şi adoptat. El a menţionat că nu va da declaraţii în cursul zilei de marţi.

Declaraţia a fost făcută la Parlament, unde are loc o întâlnire între premier, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, fostul premier Sorin Grindeanu şi nr. 2 din PSD, Niculae Bădălău. Sunt, de asemenea, prezenţi vicepremierii Paul Stănescu şi Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, în urma întâlnirii cu Asociaţia Municipiilor din România, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, a afirmat că Guvernul va acoperi scăderea de venituri la bugetul primăriilor, cauzată de modificările Codului fiscal, şi acuzată de primari.

"Am plecat de la o concluzie realistă, că datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10% ne afectează bugetele locale. Am convenit că o să avem măsuri în compensare: anul viitor, 2018, nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 şi că se va umbla inclusiv la cotă, de la 41,75% va trece la 43%", a spus Robert Negoiţă. Compensările vor veni de la Guvern, a precizat edilul.

Potrivit Digi24.ro, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, la rândul său, după întâlnirea de astăzi, că edilii au cerut creşterea cotei din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale la 60%, de la 41,75%, dar că Guvernul a venit cu sume care să compenseze scăderea veniturilor, pornind de la 750 de lei pentru fiecare locuitor în cazul municipiilor şi coborând la un total de 5.000 de lei în cazul comunelor.

El a adăugat că în prima jumătate a anului viitor va avea loc o nouă întâlnire între primari şi reprezentanţii Guvernului.

După cum se ştie, trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat a nemulţumit sindicatele, care au avertizat că există riscul scăderii unor salarii. În aceste condiţii, angajaţii Dacia şi ai mai multor companii de componente auto din zonă protestează astăzi la Mioveni, cerând Guvernului să renunţe la această măsură.