Forumul Judecatorilor din Romania a initiat un proces de strangere de semnaturi de la magistratii din tara pentru a sustine un memoriu in care solicita premierului Mihai Tudose si ministrului justitiei, Tudorel Toader, sa retraga proiectul referitor la modificarea legilor justitiei.
Potrivit memoriului, FJR cere initierea unui “dialog concret si efectiv cu magistratii” pentru imbunatatirea cadrului legislativ.
Dupa cum se stie, Consiliul Superior al Magistraturii a dat, joi, aviz negativ legilor justitiei transmise de ministrul Toader.
In prima zi de la transmiterea catre Adunarile Generale ale magistratilor, memoriul a fost semnat de 1000 de judecatori si procurori din intreaga tara, printre semnatari numarandu-se si cativa judecatori bihoreni, niciunul cu functie de conducere.
“Chiar dacă proiectul conține și propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale magistraților ori ale asociațiilor profesionale, formulate de-a lungul timpului, acestea reprezintă simple corecții ale sistemului actual, pregătirea neserioasă a unui veritabil „experiment judiciar”, în lipsa oricăror studii și prognoze, putând determina consecințe foarte greu sau chiar imposibil de remediat.
Prin urmare, având în vedere voința majorității covârșitoare a magistraților, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneți retragerea sa (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiției să inițieze și să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistrații, Consiliul Superior al Magistraturii, asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, pentru a îmbunătăți cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite și după prezentarea unor motivări serioase și credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiției, în acord cu Mecanismul de cooperare și verificare”, se arata in memoriul pregatit de Forumul Judecatorilor din Romania”, se arata in memoriul propus de Forumul Judecatorilor din Romania.
Principalele “modificări de esenţă” criticate vizează: reorganizarea Inspecției Judiciare, ca structură în cadrul Ministerului Justiției, modificările privind numirile la vârful Parchetelor, care l-ar exclude pe preşedintele ţării, înăsprirea regimului răspunderii magistraților, limita de vârstă (30 de ani) pentru admitere la Institutul Național al Magistraturii și cerința vechimii în altă profesie juridică de minimum 5 ani, modificările privind examenele de promovare în funcții de execuție, menținerea bugetului instanțelor judecătorești la Ministerul Justiției, precum și înființarea în cadrul PÎCCJ a unei direcții specializate având competența exclusivă de cercetare a magistraţilor.
Pe de alta parte, ministrul justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu se pune problema rescrierii proiectului de legi ale justiţiei. Potrivit lui Toader, citat de Agerpres, pachetul propus are are foarte multe soluţii venite de la CSM, are foarte multe soluţii de punere de acord cu soluţiile Curţii Constituţionale.
"Am anumite rezerve faţă de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiţiei a reţinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înţeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluţii propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi spune că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curţii Constituţionale", a declarat ministrul Justiţiei.
Între semnatarii memoriului se numără şi 35 de magistraţi din Bihor: Florentina Iavorschi, Patricia Pop, Crenguţa Crăciun, Mircea Burle, Marian Racolţa, Şerban Rares, Corina Gavra, Maria Verdes, Ovidiu Ciuma, Maria Gruescu, Marcela Teaha, Laura Gligor, Radu Harja, Ciprian Hambaras, Marcela Ionescu, Laura Ursu, Corina Florea, Mariana Secara, Carmen Miron, Maria Pascu, Monika Kegyes, Oana Rugină, Radu Hulea, Florin Popa, Eniko Ivanovics, Ioan Timi, Oreste Stamatiu, Cristian Monenci, Nadia Botea, Rimili Maria Cecilia, Loreley Mirea-Gajdo, Angela Tod, Filimon Florin, Iova Camelia şi Bozga Marian.
Vezi AICI o listă provizorie a semnatarilor memoriului.