Zeci de mii de protestatari au luat sâmbătă cu asalt palatul prezidențial din Colombo, capitala statului Sri Lanka.

Potrivit AFP, președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit din fața manifestanților și s-a refugiat sub pază într-o unitate militară. Protestatarii au invadat sălile palatului, s-au răcorit în piscină și au scandat cerând demisia președintelui.

Manifestanții îi impută liderului statului sărăcia și instabilitatea politică din țară.

Președintele Gotabaya Rajapaksa a refuzat să demisioneze deși mai multe surse independente au anunțat că își pregătește fuga din țară pentru a scăpa de furia mulțimii.

(foto: Profimedia)

În schimb, în cursul zilei de sâmbătă a demisionat premierul țării, Ranil Wickremesinghe, a cărui reședință a fost incendiată de protestatari.

Sri Lanka este lovită de cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței în 1948 pe fondul restricțiilor anti-COVID care au văduvit-o de veniturile din turism.

Țara asiatică se confruntă cu o inflație galopantă și a intrat în faliment după ce a rămas fără valută pentru achiziționarea de alimente, carburant și medicamente.

Pe fondul acestei crize, potrivit ONU, circa 80% din populație este obligată să sară peste unele mese pentru a face față penuriei.

(foto: Profimedia)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!