Exit-pollurile făcute publice imediat după închiderea urnelor arată rezultate aşteptate la alegerile parlamentare de duminică. Aşa cum era previzibil, USL a luat cele mai multe din voturile românilor (între 54-58%), în vreme ce UDMR, pentru prima oară în existenţa-i post-revoluţionară, ar putea rămâne în afara Parlamentului.

USL, victorie detaşată

Conform rezultatelor CURS, USL a obţinut 56,96% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 57,58% pentru Senat; potrivit CCSB, USL a obţinut 56,8% din voturi la Camera Deputaţilor şi 58,3% la Senat, iar CSOP creditează alianţa cu 54% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 55% pentru Senat.

ARD a obţinut, potrivit aceloraşi sondaje, circa 19% din voturile românilor, fiind urmată de PPDD, cu 13-14%, în vreme ce UDMR este creditată de toate sondajele cu 5-5,2% din preferinţele electoratului, adică fix la pragul minim impus formaţiunilor politice pentru accederea în Parlament.

Scoruri mici au mai primit (conform CURS, la Camera Deputaţilor) PRM - 2,39%, PER - 1,47% şi PPMT - 1,21%.

Victorie împotriva regimului Băsescu

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că votul de duminică reprezintă "victoria împotriva regimului Băsescu" şi a subliniat că "punctele cardinale" ale politicii externe a USL vor fi apartenenţa la NATO şi la UE. El a afirmat că, după acest vot, "nu mai e niciun dubiu, premierul României va fi Victor Ponta".

La rândul său, co-preşedintele ARD, Vasile Blaga, a spus, după afişarea rezultatelor exit-poll-urilor, că le mulţumeşte românilor că au ieşit la vot. "Scorul pe care l-am obţinut este rezultatul unei munci speciale, pentru că USL-ul a dus în această campanie de mistificare, de manipulare ieşită din comun", a declarat Blaga, după ce iniţial a spus, din greşeală, că "ARD a dus o campanie de manipulare ieşită din comun", o gafă asupra căreia i s-a atras rapid atenţia. "Sunt convins că ne vom atinge obiectivul de peste 20% în alegeri", a adăugat Blaga.

Liderul PDL a mai spus că "ARD-ul va lupta pentru o Românie europeană, pentru o Românie alături de prietenii ei euro-atlantici".

Cine ridică sabia, de sabie va muri!

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că le cere tuturor actorilor politici, începând cu preşedintele ţării, să înţeleagă că România are nevoie de pace, el avertizând că, "în perioada următoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri".

"Vreau să cer tuturor actorilor politici, începând cu preşedintele ţării, cu noii parlamentari, cu cei care vor face parte din noul Guvern, să înţeleagă că Romania are nevoie de pace, o perioadă de reconstrucţie", a spus prim-ministrul.

Totodată, el a anunţat că USL a început discuţiile cu UDMR pentru a forma o majoritate parlamentară.


Rezultate exit poll CCSB, pentru Antena 3

Senat
USL - 58,3%
ARD - 19,6%
PPDD - 14,1%
UDMR - 5,2%

Camera Deputaţilor
USL - 56,8%
ARD - 19%
PPDD - 13,8%
UDMR - 5,1%


Rezultate exit poll CSOP, pentru B1 TV

Senat
USL - 55%
ARD -19%
PPDD - 10%
UDMR - 5%

Camera Deputaţilor
USL - 54%
ARD -19%
PPDD - 10%
UDMR - 5%


Rezultate exit poll CURS, pentru Realitatea TV

Senat
USL - 57,58%
ARD -18,87%
PPDD - 13,09%
UDMR - 5,16%

Camera Deputaţilor
USL - 56,96 %
ARD - 18,12%
PPDD - 12,95%
UDMR - 5,19%