Absolvenţii de gimnaziu şi-au aflat luni notele la examenul de Evaluare Naţională, iar potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în judeţ rata de promovare este de 75%.

Mai precis, din cei 4.700 de candidaţi prezenţi la examen, 3.526 au obţinut medii mai mari sau egale cu cinci. La nivel naţional, rata de promovare este de 76%.

Bihorul are 12 elevi care au reuşit performanţa de a lua nota 10 la ambele probe ale examenului. Din aceştia, patru sunt absolvenţi ai Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", doi de la Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu", iar câte unul a învăţat la Şcoala Gimnazială "Dacia", la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", la Liceul Teologic Penticostal "Betel", la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu".

Numele elevilor nu se mai cunosc deoarece Ministerul Educaţiei a anonimizat aceste informaţii pe site-ul unde sunt publicate rezultatele la Evaluarea Naţională.

Hartă procente promovare

Statisticile din Bihor arată că elevii sunt mai buni la română decât la matematică. La proba de limba şi literatura română au obţinut note peste sau egale cu 5 un număr de 3.732 de candidaţi (79%), iar 105 candidaţi au luat nota 10. La matematică, 3.272 de elevi bihoreni (69%) au luat note de trecere, iar 47 nota maximă.

La limba şi literatura maternă, 842 candidaţi (din 910 prezenţi) au obţinut note mai mari sau egale cu 5. 

În Bihor, nici un elev nu a fost eliminat din examen pentru că ar fi încercat să copieze, iar rata de participare a fost de 88%, după ce 4.700 de candidaţi din cei 5.303 înscrişi s-au prezentat.

Elevii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii luni, între orele 16 şi 19, respectiv marţi, între orele 8 şi 12. Ei pot să le transmită inclusiv prin e-mail. Notele finale vor fi afişate sâmbătă, 27 iunie.

Pentru admiterea la liceu, elevilor li se va calcula media generală considerând 80% media de la evaluarea naţională şi respectiv 20% media anilor de gimnaziu.