Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.

"Sunt mult mai multe probe la Icechim, aici avem vreo 20 de probe. Există diferenţe între concentraţii între valoarea declarată şi cea estimnată prin analizele făcute la Icechim, e vorba de procente de concentraţie de substanţe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41%, Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Victor Strâmbu a mai spus că miercuri s-a terminat şi controlul inspecţiei sanitare de stat de la minister la firma Hexi Pharma, iar raportul va fi gata în aproximativ două zile, dar s-a decis retragerea produselor neconforme. "Retragerea trebuie să se facă imediat" a spus secretarul de stat. El a precizat că firma este amendată cu 40.000 de lei.

Guvernul nu exclude deschiderea unui proces civil împotriva Hexi Pharma, după ce testele oficiale prezentate miercuri au arătat că substanţele biocide sunt neconforme, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

"Recomandăm ca aceste substanţe să nu mai fie utilizate.Vom avea un nou ordin de ministru care să reglementeze alţi parametrii. Când vom avea asta, abia atunci vom putea spune că în spitalele din România avem standarde".

Suciu a mai spus că în perioada imediat următoare vor urma controale încrucişate în toată ţara. "Recomandăm spitalelor să nu mai utilizeze substanţele acelea, în perioada umediat următoare vom testa şi celelate produse de pe piaţă precum şi eficicacitatea lor în spitale", a insitat el.

"Suntem convinşi că dacă nu au acum decât Hexi, în 24 de ore pot achiziţiona o altă substanţă, este dreptul managerului de spital de a face asemenea achiziţie cu sumele pe care le are la dispoziţie", a adăugat el. Potrivit legii, spitalele pot să facă achiziţii directe de maximum 15.000 de euro.

Pe de altă parte, miercuri s-a aflat că firma Hexi Pharma, implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi, a solicitat pe 10 mai Tribunalului Bucureşti demararea procedurii de insolvenţă. Miercuri, compania a recunoscut oficial că a demarat deja procedurile legale pentru închidere şi că îşi va retrage toate produsele de pe piaţă, precizând că în urma rezultatelor anunţate miercuri pe produsele companiei, îşi cere scuze public.

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, deja, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care se fac investigaţii în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru "zădărnicire a combaterii bolilor" şi "falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse" în cazul dezinfectanţilor din spitale.

Sâmbătă, procurorii şi poliţiştii au făcut percheziţii la clădiri care aparţin Hexi Pharma, dar şi acasă la patronul Dan Condrea, anchetatorii ridicând documente şi probe şi din spitalele unde au fost găsite probe neconforme. Poliţiştii au ridicat probe de la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi alte 21 de judeţe.

În urma informaţiilor apărute pe tema dezinfectanţilor diluaţi, Patriciu Achimş-Cadariu a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.