Cetăţenii greci care s-au prezentat duminică la referendum au votat în proporţie de 61,41% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,59% pronunţându-se în favoarea acestora, relatează Mediafax.ro.

Rezultatele sunt parţiale, după numărarea a 89,95 la sută din voturi. Prezenţa la urne a fost de 62,18 %.

Premierul Alexis Tsipras le-a mulţumit duminică seara grecilor pentru respingerea propunerilor creditorilor internaţionali, precizând că referendumul pe care l-a iniţiat se înscrie în cadrul european şi nu reprezintă o ruptură între Grecia şi UE. "Începând de mâine, Grecia se va întoarce la masa de negocieri", a anunţat Tsipras după anunţarea rezultatelor parţiale care indică o victorie a taberei antiausteritate în referendumul din Grecia.

"Prima noastră prioritatea va fi de a reface funcţionarea sistemului bancar şi de a readuce stabilitatea economică", a afirmat el.

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, în Grecia, în cadrul referendumului care ar putea fi esenţial pentru râmânerea ţării în zona euro. Peste opt milioane de greci au fost chemaţi la urne.

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI, mai notează mediafax.ro.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.