Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat remis presei, rezultatele activităţilor de supraveghere şi control desfăşurate atât de Paştele catolicilor, cât şi al ortodocşilor.
Potrivit acestuia, inspectorii DSVSA au vizat în special sectorul industriei alimentare, adică producătorii şi procesatorii de carne şi de lapte, brutării şi laboratoare de cofetărie, dar şi unităţile de comercializare a cărnii şi altor produse alimentare de origine animală, precum şi unităţile de alimentaţie publică (restaurante, cantine, pensiuni) care au organizat mese festive. În acest sector au fost realizate în total 438 controale, din care 58 au vizat unități de procesare, iar restul de 380 au acoperit toate tipurile de unități din sectorul vânzării cu amănuntul, unități care manipulează, depozitează, prelucrează, transportă și comercializează alimente.
Inspectorii DSVSA au aplicat 46 de sancțiuni, din care 24 amenzi contravenționale în valoare totală de 39.200 lei, principalele deficiențe constatate și sancționate fiind depozitarea alimentelor în condiții insalubre, comercializarea de alimente în spații neautorizate, respectiv manipularea și etichetarea necorespunzătoare a alimentelor.
Ca întotdeauna, însă, DSVSA nu a comunicat numele agenţilor economici sancţionaţi, aşa încât publicul consumator să evite pe viitor unităţile neconforme.
În perioada 1-13 aprilie, DSVSA a asigurat şi control în abatoare şi în punctele de sacrificare a mieilor şi iezilor, comunicatul instituţiei arătând că în cele două săptămâni în Bihor au fost sacrificate 1.574 miei şi iezi, din care 1.316 la centrul de sacrificare organizat în Piaţa Ioşia din Oradea.
În sectorul zootehnic, inspectorii sanitar-veterinari au verificat unităţile de creştere şi cele de comercializare a animalelor, însă şi cele de comercializare a furajelor şi a medicamentelor de uz veterinar. În urma celor 93 controale făcute în acest sector (din care 9 în târguri de animale, 15 în trafic şi 60 în exploataţii zootehnice), inspectorii DSVSA au aplicat 9 sancţiuni, din care patru amenzi în valoare totală de 2.880 lei, principalele abateri consemnate fiind deţinerea şi transportul de animale neidentificate şi/sau fără documente sanitar-veterinare.