Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 21 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea regulamentului rutier, hotărâre adoptată la finele anului 2016 şi publicată în Monitorul Oficial în 22 decembrie 2016, prin care se reglementează o procedură de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar. Este important de precizat că, potrivit acestor modificări, este considerată staţionare situaţia în care autoturismul, deşi oprit în afara părţii carosabile, are o roată pe partea carosabilă.

Dispoziţia de ridicare a autovehiculului staţionat neregulamentar se încheie în trei exemplare, cu următoarele destinaţii: primul exemplar pentru emitent, al doilea exemplar pentru administratorul drumului public sau, după caz, pentru administraţia publică locală, iar al treilea exemplar pentru persoana care solicită restituirea vehiculului. Operaţiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului.

Transportul la locul de depozitare se realizează în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat. Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare.

Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală. Administratorul drumului public sau, după caz, administraţia publică locală răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare, în condiţiile prevăzute de lege.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.