Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis prima avertizare din anul 2022 şi vizează inclusiv judeţul Bihor.

De luni, ora 18, până joi, ora 16, râul Crişul Negru, în amonte de Beiuş, va fi sub cod galben de inundaţii. Hidrologii au instituit această avertizare având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore.

“Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie”, a transmis INHGA.

Cod galben de inundaţii este şi pe alte râuri din ţară: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Arieş (judeţul Alba).

Ţinând cont de acest risc de inundaţii, ABA Crişuri le recomandă bihorenilor să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale şi le reaminteşte că toţi deţinătorii de poduri şi podeţe trebuie să menţină în permanenţă secţiunea de scurgere a apei liberă.