Orădenii care îşi doresc să vadă Parcul Petőfi grabnic modernizat trebuie să mai aştepte. Constrânsă să facă economii, Primăria a decis să amâne reabilitarea acestei zone verzi, precum şi amenajarea altor două parcuri noi.

„În schimb, continuăm lucrările la coridoarele verzi, finanţate cu fonduri europene”, spune viceprimarul Florin Birta. Tot din raţiuni economice, din această săptămână, străzile şi parcurile Oradiei vor fi măturate mai rar.

Lista amânărilor

Din pricina pandemiei de Covid-19, bugetul Oradiei va fi mai sărac în acest an cu 43 milioane de lei, iar Primăria a pregătit deja o listă de lucrări care se vor amâna, ea urmând să fie supusă luni votului Consiliului Local. În total, municipalitatea va renunţa la circa 150 de investiţii, precum asfaltări, lucrări de reabilitare în şcoli, investiţii în terenurile de sport, dar şi în spaţiile verzi.

Pe listă se găseşte şi proiectul privind reabilitarea Parcului Petőfi. „Pentru această investiţie, era prevăzută în buget suma de 500.000 lei. Am lăsat doar 100.000 lei, pentru finalizarea studiului de fezabilitate, dar execuţia se va face anul viitor”, spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Doar pe banii altora

Modernizarea Parcului Petőfi a fost cerută de orădeni prin programul de bugetare participativă. Primăria a schiţat proiectul, stabilind că parcul va avea o zonă dedicată tinerilor şi alta seniorilor, că va fi revitalizată grădina japoneză ce a funcţionat până prin anul 2007 pe latura spre Palatul Baroc, dar şi că bazinul abandonat care se află în centrul parcului va fi înlocuit cu un bistro. „Proiectul rămâne în picioare, aşa cum l-am prezentat public”, asigură edilul.

Primăria pune deoparte şi alte două proiecte verzi din bugetarea participativă: amenajarea unui parc în cartierul Episcopia şi a altuia în Tineretului. În total, amânarea celor trei investiţii presupune o economie de 850.000 lei în bugetul oraşului.

Pe de altă parte, municipalitatea nu opreşte şantierele parcurilor finanţate cu fonduri europene. „Se va lucra la toate cele cinci coridoare verzi pe care le amenajăm cu bani europeni”, spune Birta. Este vorba de parcurile de pe străzile Ion Bogdan, Barcăului, Veteranilor, Soarelui şi din cartierul Grigorescu. Acesta din urmă este singurul la care lucrările nu au început, pentru că Primăria a modificat proiectul, renunţând la lacul care trebuia să fie amplasat în centrul parcului.

Mai rar cu mătura!

Pe de altă parte, tot din pricini de economii, Primăria va reduce frecvenţa activităţilor de salubrizare stradală. „Începând din 1 mai, cel puţin până la finalizarea stării de urgenţă, vom modifica frecvenţa de măturat pe străzile din oraş”, spune Birta.

Acolo unde până acum se mătura de șapte ori pe săptămână, se va face curăţenie de trei ori, pe arterele cu cinci şi patru treceri săptămânale frecvenţa se reduce la două, iar pe cele cu trei, respectiv două măturări pe săptămână se va face curat o singură dată.

De asemenea, toate firmele care au în grijă spaţii verzi sau parcuri din oraş vor reduce munca. Ce economii se vor face astfel, depinde de cât de lungă va fi starea de urgenţă. Cert e că în această perioadă fiecare leu contează...


DEZBATERE ÎNCHISĂ
Rămâne cum am stabilit

Deocamdată rămâne pe hârtie şi modernizarea Parcului 1 Decembrie, şantier pe care Primăria oricum voia să-l deschidă abia anul viitor. În schimb, în curând se va face proiectul tehnic. „S-a finalizat perioada în care orădenii ne-au putut trimite sugestii privind amenajarea acestui parc. De unele vom ţine cont, altele nu pot fi implementate”, spune Birta.

Parcul va avea un traseu de „pump track”, adică un mini-circuit asfaltat, dedicat cicliştilor, cu contrapante şi movile de pământ, un teren de parkour (obstacole străbătute doar din sărituri) şi o zonă de „splash pad”, adică o piscină cu apă puţină, în care copiii s-ar putea bălăci pe timpul verii.

Suplimentar, orădenii au cerut ca parcul să fie înconjurat de o pistă de alergare, să aibă un traseu pentru skateboard şi terenuri de baschet, mese de tenis şi aparate de fitness în aer liber. Primăria a acceptat să monteze două mese de tenis, argumentând că pentru celelalte facilităţi nu mai există spaţiul necesar.


VOCEA STRĂZII
Ce investiţii credeţi că ar trebui să amâne Primăria, pentru a face economii la bugetul oraşului?

Eu sper că Primăria nu va folosi această criză financiară ca scuză pentru a nu finaliza nici acum parcarea de pe Independenţei.
Nicu

Aşa cum zace de câţiva ani, cred că Dealul Ciuperca va rămâne neatins. N-a fost niciodată o prioritate, deşi trebuia să fie.
Anonim

Eu am încredere că Primăria va lua deciziile bune. Ştiu că primarul Ilie Bolojan face investiţii pentru oraş, nu pentru el.
Mariana Lele

Orice se amână, înţeleg situaţia. Din păcate, orădenii plătesc preţul carantinei şi ravagiile făcute de cei care au stat acolo.
Sorin

Primăria poate să amâne reabilitările de blocuri sau de clădiri, dar să asfalteze străzile, că aşteptăm de mulţi ani.
Iosif Popa

Toate proiectele Primăriei sunt prioritare, cred că ar fi mai bine dacă s-ar încetini ritmul, ca să se lucreze la cât mai multe.
Valentin Mihai