Cinci antrenori voluntari, Traian Miclea, Florin Cuc, Dinu Drăgan, Ionuţ Sferle şi Mircea-Teodor Drăgoi, au încheiat prima etapă a proiectului "Tenisul la sate", prin care, în cursul lunilor decembrie şi ianuarie, au predat voluntar tenisul de câmp în cinci sate bihorene, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Programul acestui proiect, derulat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi a Federaţiei Române de Tenis, având colaborarea administraţiilor locale din comunităţile respective, a cuprins cursuri de tenis în zilele de luni la Tileagd, marţi la Vadu Crişului, miercuri la Rieni, joi la Ţeţchea, iar vineri la Tinca.

"Au fost predate lecţii de tenis care au cuprins însuşirea tehnicii principalelor lovituri care să poată face posibilă desfăşurarea unui meci, scopul principal fiind creşterea încrederii în sine a copiilor ca şi a tuturor celor care practică acest sport, partea de educaţie civică fiind de asemenea, evidentă. Au fost făcuţi astfel primii paşi în tenis, tinerii însuşindu-şi, în urma acestor cursuri forehandul, backhandul, serviciul, loviturile de bază în sportul alb", a declarat Mircea Drăgoi, directorul clubului Voinţa Oradea.

Circa 150 de copii au participat, în această perioadă la sălile de sport din comune, cei mai mulţi, 39, fiind în comuna Ţeţchea. Au fost prezenţi profesorii de sport şi autorităţi locale, care au fost încântaţi de iniţiativă.

"Următorul pas care trebuie făcut, prin implicarea FRT, este formarea de instructori de tenis, chiar şi dintre tinerii din comune, în urma unor cursuri de specialitate, instructori care vor continua activitatea începută de cei cinci voluntari", a mai precizat Drăgoi.

O altă urmare, poate cea mai importantă, a proiectului este că în unele din comune se pun bazele unor terenuri de tenis pe zgură unde antrenamentele vor continua după sezonul rece, la Vadu Crişului acest aspect fiind deja o certitudine. "Suntem siguri că domnul viceprimar Pavel Drimbea nu va lăsa 39 de copii din Ţeţchea fără o bază de tenis. Acelaşi lucru îl aşteaptă 35 de copii de la primarul din Tinca, lucrurile fiind similare şi pentru Rieni sau Tileagd", a adăugat directorul CS Voinţa.

Un alt efect al acţiunii este că şi alte localităţi i-au invitat pe aceşti voluntari pentru a preda primii paşi în tenis copiilor. Este vorba despre Nucet, Vaşcău, Tămăşeu, Şimian, unde, de asemenea sunt săli de sport. Îmbucurătoare este alăturarea altor antrenori voluntari la acest proiect. Este vorba despre Marius Crişan, profesor la Budureasa şi Mircea Monenci, profesor şi director adjunct la şcoala din Tămăşeu. "Cei doi tineri sunt foarte implicaţi în viaţa comunităţilor, iubitori şi practicanţi ai tenisului, conştienţi de impactul pe care îl are practiarea sportului alb de către tineri şi nu numai", a adăugat Mircea Drăgoi.

După această primă etapă a proiectului din Bihor, directorul CS Voinţa Oradea trage concluziile: "Ne trebuie puţină matematică ca să aflăm că aplicându-se un asemenea proiect în cele 41 de judeţe ale României, peste 6.000 de copiii ar face primii paşi în tenis!", este de părere Mircea Drăgoi.