O echipă de elevi de la Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş din Beiuş au câştigat premiul "Naţie pentru educaţie" la Campionatul regional de robotică. Aceasta este cea mai mare competiţie de robotică dedicată elevilor din România şi promovează educaţia în Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie şi Matematică (STEM).

Campionatul regional de robotică, denumit BRD First Tech Challenge, a fost susţinut de Asociaţia Naţie prin Educaţie şi s-a desfăşurat în perioada 9-11 februarie în Cluj-Napoca, la competiţie participând 38 de echipe, între care şi "RoboPeda" a Liceului din Beiuş. Aceasta a fost formată din 15 elevi bihoreni.

"Pentru a putea participa la Campionatul regional de la Cluj-Napoca am petrecut sute de ore din timpul nostru liber muncind la promovarea echipei, la construirea robotului şi programarea acestuia, făcând cercetare, consemnând toate progresele în caietul tehnic, convingând sponsorii că merităm sprijinul lor. Am participat în total la patru evenimente alături de echipe din toată Transilvania şi suntem mândri că am reprezentat şcoala şi oraşul nostru la aceste competiţii", a spus Andrei Ciupa, elev în clasa a X-a şi membru al echipei beiuşene, potrivit unui comunicat transmis de RoboPeda.

Robotul echipei beiuşene a impresionat datorită braţului robotic, un fel de cleşte, cu ajutorul căruia maşinăria a reuşit să stea atârnată în aer timp de câteva minute ori să apuce diferite obiecte.

În final, echipa RoboPeda a primit premiul "Naţie pentru Educaţie".

Echipa Liceului din Beiuş, formată în majoritate din elevi de la profilul matematică-informatică, s-a înfiinţat în 2019 şi de atunci a participat anual la concursurile de profil. Ea este coordonată de profesori şi mentori, cei din urmă fiind foşti membri ai echipei care în prezent sunt studenţi la facultăţile din Cluj-Napoca şi Timişoara.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!