Roboţi "made in Oradea" se pregătesc să cucerească lumea. O firmă din Cluj specializată în producţia de roboţi autonomi va investi 5 milioane euro într-o hală de producţie la Oradea, în Parcul Industrial Eurobusiness II.

Companie tânără, Braintronix are în spate oameni de afaceri cu experienţă vastă. Între ei, şi George Haber, singurul milionar orădean din Silicon Valley. Gyuri vine în fiecare an în oraşul natal, iar de-acum o va face ca investitor.

Pariul pe roboţi

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a anunţat miercurea trecută, printr-un comunicat, că în acea zi a fost semnat contractul cu firma Braintronix pentru o investiţie de 5 milioane euro.

"Investiţia va fi realizată în Parcul Industrial Eurobusiness II din strada Ogorului, pe o suprafată de teren de 20.000 mp, constând în construirea unei hale de producţie / linii tehnologice / birouri în suprafată de aproximativ 12.000 mp. Aceasta reprezintă o investiţie foarte importantă pentru Oradea, în condiţiile în care revoluţia roboticii autonome mobile, care va pătrunde şi va transforma masiv toate straturile activităţilor economice, este abia la început, iar liderii acestei pieţe vor apărea în anii următori", arată comunicatul ADLO. 

Roboţi la muncă

Braintronix este o companie înfiinţată în 2016 la Cluj Napoca, având ca obiect de activitate "cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie". Potrivit ADLO, compania "şi-a exprimat intenţia fermă de a desfăşura în Parcul Industrial activităţile specifice domeniului de activitate, respectiv producţie roboţi (piese şi asamblare)". 

Echipa Braintronix este formată din experţi internaţionali, în mare parte de origine română, din zona roboticii, computer vision, logisticii 4.0 şi venture capital în tech şi robotică. "Peste puţin timp, resursa umană din anumite domenii va fi înlocuită de roboţi autonomi mobili, eficienţi şi uşor de programat de către utilizatori. Aceşti roboţi vor permite o reducere puternică a costurilor de producţie, o creştere a productivităţii, un răspuns la lipsa de forţă de muncă în anumite zone şi o reducere a activităţilor umane sensibile şi riscante", precizează ADLO. 

Inteligenţă artificială 

Până acum, Braintronix a creat mai multe tipuri de roboţi, printre care şi unul care poate fi folosit la stingerea incendiilor (foto), acolo unde e prea periculos pentru pompieri să intre. Acelaşi robot poate şi să transporte tărgi. 

"Scopul nostru este să creăm roboţi inteligenţi care utilizează informaţiile colectate de la senzori de ultimă generaţie. Roboţii noştri vor putea naviga în interior şi în exterior, şi îi putem dota cu diverse dispozitive, precum pick and place (ridicarea unui obiect şi aşezarea lui în altă parte), inspecţie video, mapare 2D sau 3D", explică Braintronix, pe site-ul propriu. În Oradea, compania va avea cel puţin 40 de angajaţi, majoritatea ingineri. 

Orădeanul din Silicon Valley

Braintronix îi are ca asociaţi pe francezul Adrian Anghel Diaconu (care deţine 0,01% din acţiuni) şi International Technology Solutions (99,99%), o companie din Luxemburg deţinută de acelaşi Diaconu şi alţi patru investitori, între care şi un orădean faimos: George Haber, singurul milionar orădean din Silicon Valley, de numele căruia se leagă mai multe afaceri de succes în IT.

Într-o discuţie cu reportul BIHOREANULUI, Haber a subliniat spune că, dincolo de faptul că este oraşul său natal, Oradea este "din punct de vedere economic cel mai eficient, cel mai bun loc de a investi în România astăzi".

"Eu mai vorbesc acum cu alte companii foarte mari. Ambiţia mea este să aduc o companie foarte mare la Oradea, cum ar fi Google sau Facebook. Fiindcă avem tot ce ne trebuie. E un oraş superb, e loc de expansiune, se pot construi case moderne pentru tineret. E ideal. Îmi aduce aminte de Silicon Valley, cum arăta acum 25-30 de ani", a mai declarat George Haber pentru BIHOREANUL

Gyuri, cum îi spun prietenii de acasă, s-a născut în Oradea în 1954, într-o familie de evrei. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa aici, apoi s-a mutat în Israel, iar de acolo în SUA. La începutul anilor ’90 a înfiinţat prima sa firmă, CompCore Multimedia, care a creat soluţia ce permitea rularea de filme şi muzică în software, contribuind la dezvoltarea conceptului DVD, şi pe care ulterior a vândut-o cu 80 milioane dolari. De atunci, Haber a dezvoltat şi tranzacţionat multe alte companii de succes în IT. 

Mândru de Oradea

George nu şi-a uitat originile. Cel puţin o dată pe an vine la Oradea, mărturisind că este mândru de felul în care s-a dezvoltat oraşul natal. "Văd un progres extraordinar în Oradea şi-l admir. E mişcare! Văd cum s-a refăcut centrul, văd un tineret mai fericit, mai pus pe «hai să facem!». Asta este, de fapt, măsura progresului, să vezi oamenii tineri că se mobilizează", mărturisea el BIHOREANULUI cu prilejul unei vizite din toamna lui 2018. 

Anul trecut, Haber a venit la Oradea în mare viteză. A aflat din ziar că se organizează o conferinţă despre eşecuri în afaceri şi a ţinut să participe pentru a-i încuraja pe orădeni să nu le fie teamă să eşueze urmându-şi pasiunile. Lui nu i-a fost, iar asta l-a ajutat să ajungă nu doar un nume important în lume, ci şi, iată, un investitor la el acasă...