Evenimentele care sărbătoresc împlinirea centenarului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu au continuat cu concerte găzduite în curtea şcolii. Sâmbătă seara a fost rândul rockerilor de la Celelalte Cuvinte, formaţie a cărei poveste a început la Gojdu în 1976, şi celor de la Direcţia 5 să încălzească atmosfera.

Spre deosebire de seara precedentă, când curtea şcolii s-a umplut de puştime atrasă de prezenţa lui Smiley, sâmbătă media de vârstă a celor prezenţi a crescut sensibil, iar numărul a scăzut tot pe măsură, atât datorită genului muzical mai puţin comercial, cât mai ales ploii care nu voia să se se oprească.

Cu toate acestea, câteva sute de foşti absolvenţi, şi nu numai, au fredonat alături de longeviva trupă orădeană refrenele unor melodii cunoscute de pe celebrul "album cu pătrăţele", de la "Iarbă prin păr" la "Un sfârşit e un început" sau "Fântâna suspinelor", în memoria lui Florian Pittiş, a cărui voce rosteşte versurile de la începutul cântecului.

De la Sonic la Celelalte Cuvinte

Spectacolul a marcat nu doar secolul trecut de la înfiinţarea liceului, dar şi 43 de ani de când Călin Pop a înfiinţat, la Gojdu, prima trupă care avea să-i definească destinul muzical, iniţial sub numele de Sonic.

"Începutul poveştii Celelalte Cuvinte îşi are rădăcinile prin 1976, când subsemnatul era boboc al liceului şi component al formaţiei liceului. După un an, ceilalţi colegi din trupa şcolii au terminat clasa a XII-a, m-au lăsat singur. Sub titulatura Sonic i-am strâns pe actualii mei colegi, Leontin Iovan, tobe (după ce am dat anunţ în revista liceului, "Ţara visurilor noastre"!) şi Marcel Breazu, chitară bass, el venind dintr-un alt liceu. În această formulă, de trio, cântam la serile de dans ale liceului, în special în serile de vineri şi de sâmbătă. Interpretam coveruri după formaţii foarte cunoscute, în vogă în acea perioadă, după Jimmi Hendrix, Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen, Deep Purple, Eagles. Cu formaţia Sonic am cântat şi în câteva tabere de elevi, ba am ajuns la «Cântarea României», cel mai mare festival-concurs artistic pe plan naţional, unde am luat Locul I cu melodia «Iarna»", a relatat recent Călin Pop ziarului Libertatea.

Celelalte Cuvinte le-au cântat gojdiştilor, sâmbătă, în aproape aceeaşi componenţă de la înfiinţare (Călin Pop – vocal, chitară; Marcel Breazu – chitară bas, voce; Leontin Iovan – baterie; Tiberiu Pop – claviaturi, voce şi Ovidiu Roşu – sunet, vioară) şi au smuls aplauzele rockerilor stoici din curte, între care s-au remarcat şi tineri anonimi, dar şi profesori sau chiar personalităţi locale, care îndrăgesc genul, cum e procurorul general Sebastian Vălean.

La finalul concertului, în curtea liceului a apărut şi edilul oraşului, primarul Ilie Bolojan, de asemenea un fost gojdist, care a cumpărat două tricouri personalizate cu Gojdu - 100 de ani, de la standul special amenajat de Consiliul Elevilor. 

Încălziţi cu piese de dragoste 

În jurul orei 18.30 pe scena Colegiului au urcat membrii trupei Direcţia 5, în frunte cu solistul Cristi Enache şi cu "prinţesa rock&roll-ului", aşa cum au descris-o cei din trupă pe Alina Crişan, care cântă alături de ei din anul 2015.

Între timp, locul s-a mai umplut de iubitori de muzică. În jurul orei 19, circa 1.000 de persoane se aflau în curtea şcolii, înfruntând vremea urâtă.

Trupa a cântat atât piese mai vechi, precum "Îţi mulţumesc", "Hoinar", dar şi piese mai noi, lansate alături de Alina Crişan, "Pur şi simplu" şi "Rămâne din noi... dragostea". Preferata gojdiştilor a fost, însă, "O fată ca ea", care i-a stârnit să ridice mâinile în aer şi să le plimbe în sincron, fredonând-o împreună cu trupa.

Istoria de 100 de ani a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu a fost prezentată într-un material amplu realizat cu ocazia centenarului. Îl puteţi urmări aici: