Rockul orădean renaşte, iar la asta contribuie din plin şi membrii trupei Specimenul 45, formată din tineri între 17 şi 24 de ani. 

Cei cinci membri sunt rockeri veritabili, care îşi iau în serios viaţa de artişti, până acum fiind invitaţi la mai multe evenimente caritabile, în deschiderea unor concerte de trap, dar şi la show-ul aniversar de 40 de ani al emblematicei formaţii Celelalte Cuvinte, de anul trecut. 

Către finalul acestei luni, pe 25 martie, tinerii rockeri orădeni vor putea fi ascultaţi cu ocazia unui nou eveniment, în deschiderea spectacolului Alternosfera. 

Pe cont propriu 

Specimenul 45 s-a născut în aprilie 2021 la inţiativa lui Alexandru Boldiş (20 ani), pe atunci elev la Liceul Don Orione, proaspăt ieşit dintr-o altă trupă. I-a cooptat rapid pe basistul Marcu Băcilă (17 ani), elev la Colegiul Emanuil Gojdu, pe chitaristul Vlad Muntean (18 ani), de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, iar mai târziu pe Sebastian Cefan (24 ani), toboşar cunoscut în rândul trupelor orădene, şi pe Diana Miheş (24 ani), backing vocalistă, cu o experienţă de 10 ani în canto.

Cum au ales numele? "Azi suntem Specimenul 45, mâine putem fi 46. În fiecare zi am putea fi alţi oameni, cu alte păreri, cu alte obiective, dar când cântăm suntem un întreg, un specimen", detaliază Alex.

Încă de la început au avut un manager, pe Ioana Chirilă (19 ani), iubita solistului, a cărei misiune este de a-i conecta cu fanii, alintaţi "specimene", şi cu organizatorii de concerte. 

Faimă după jaf  

Primul single al trupei a fost "Cântă cadavrele", cu versuri scrise de Alex, despre oameni care rămân în zona de confort, iar următorul, "Dreptul sfânt la răzvrătire", cu un text semnat de Marcu, despre democraţia ratată a României. 

La primul eveniment la care au participat s-au simţit de-a dreptul vedete. Se întâmpla în iulie 2021, când Vlad făcea voluntariat pentru Centrul de Tineret The Spot. "Trebuia să venim cu idei care să atragă fonduri pentru amenajarea unei grădini destinate persoanelor cu dizabilităţi. Eu am sugerat să facem un concert cu trupe rock. Atunci am cântat noi, iar în deschiderea noastră o altă formaţie locală. Atmosfera a fost super, iar curtea centrului plină, cu peste 200 de adolescenţi", povesteşte Vlad. 

Au urmat apoi alte show-uri organizate în scop filantropic, cum a fost şi unul susţinut în aprilie anul trecut la MA Hub care le-a adus, preţ de câteva zile şi în mod neintenţionat, o faimă la nivel naţional, banii donaţi de spectatori, circa 6.000 de lei, fiind furaţi de un tânăr din mulţime. Ştirea a ajuns în presa locală şi naţională, iar Europa FM a folosit prilejul pentru a le difuza piesa "Cântă cadavrele". "Râuri de safir ce curg pe dealuri albe / Ochi ce nu mi se mai deschid / Orbiţi de minciuni şi şoapte", s-a auzit la radio. "A fost tare!", îşi aminteşte Marcu.

Rock şi trap

În următoarele zile, telefonul Ioanei a sunat mai des decât de obicei, membrii Specimenul 45 fiind solicitaţi inclusiv la spectacole cu un tip de public diferit. Aşa au ajuns să cânte, în toamnă, la un concert cu public numeros în Biharia, în deschiderea unor trapperi aduşi de Storm Events, firmă înfiinţată de doi adolescenţi orădeni care şi-au dorit să ofere artişti până acum neinvitaţi aici. "Am fost surprinşi să vedem că o grămadă de adolescenţi din public au început să cânte alături de noi şi să danseze. În zilele următoare, unii ne-au dat follow pe Instagram şi ne-au scris că de acum sunt admiratorii noştri", spune orădeanca (foto)

Tot anul trecut, în mai, trupa a cântat şi în deschiderea emblematicei formaţii orădene Celelalte Cuvinte cu ocazia aniversării de 40 de ani, la "Bers Nova". "La final am fost felicitaţi de membrii trupei şi am reuşit să-i binedispunem şi pe fanii lor", zice şi backing vocalista Diana (foto).

Diana Mihes, Specimen 45

O vară specimen 

Ioana i-a înscris pe tineri şi la un festival de rock din Mureş programat anul acesta în iulie, aşteptând încă răspuns de la organizatori. Până atunci, băieţii se pregătesc să cânte din nou pe o scenă din oraşul natal, pe 25 martie, la Casa de Cultură a Tineretului, în deschiderea formaţiei moldoveneşti de rock alternativ Alternosfera, pentru care mai pot fi cumpărate bilete de pe Entertix.ro.

"Avem în lucru mai multe piese noi, inclusiv una cu influenţe trap. Şi vrem să înregistrăm din nou «Cântă cadavrele», ca să sune mai bine, pentru a o urca pe Spotify", spune Alex. 

La aproape doi ani de la înfiinţare, formaţia este la fel de unită, chiar dacă o parte dintre rockeri sunt la facultate în Cluj. Diana, Ioana şi Alex fac, însă, naveta la Oradea pentru repetiţii şi concerte şi sunt hotărâţi că, orice-ar fi, nu se vor lăsa de cântat. Pentru că rockul le curge prin vene şi n-au cum să se lase de el...

Ascultă mai jos "Cântă cadavrele", primul single al trupei Specimenul 45:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!