Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, săptămâna trecută, cererea fostului ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu de strămutare a dosarului în care a contestat verdictul de colaborator al Securităţii dat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), astfel încât procesul se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Înalta Curte a menţinut toate actele efectuate în acest dosar, urmând ca expertiza grafologică, admisă la solicitarea CNSAS, să fie realizată şi transmisă Curţii de Apel Oradea.

Fost ministru al Justiţiei în cabinetul Năstase, în perioada dintre 2000 şi 2004, Rodica Stănoiu a formulat cererea de strămutare invocând presiunile mediatice din Bucureşti.

Potrivit CNSAS, Stănoiu ar fi dat note informative, sub două nume conspirative, „Sanda" şi „Georgeta", în perioada 1983 - 1987.

Rodica Stănoiu a contestat, în anul 2007, decizia dată de CNSAS, prin care arată că aceasta ar fi făcut poliţie politică, iar Consiliul a respins, pe 6 februarie 2007, contestaţia depusă de Stănoiu, menţinând verdictul iniţial. Colegiul CNSAS a stabilit pe 7 decembrie 2006 că Rodica Stănoiu a făcut poliţie politică, urmare a unor expertize grafologice, care atestau că ei îi aparţineau notele informative semnate sub pseudonim "Sanda".

Stănoiu a demisionat din Partidul Social Democrat după ce a fost audiată prima oară de CNSAS.