Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a denunţat din nou "cascadoria ruşinoasă" a autorităţilor române, care au interzis tranzitul avionului său, cerând o analiză a Moscovei asupra incidentului urmată de "măsuri dure de retorsiune" împotriva României.

"Tonul aspru al afirmaţiilor mele reflectă emoţiile pe care le-am avut în legătură cu ce li s-a întâmplat pasagerilor avionului nostru", a afirmat Dmitri Rogozin, citat de site-ul agenţiei ruseşti Tass.

"Cei mai mulţi pasageri reveneau acasă. M-am deplasat de fiecare dată în Republica Moldova cu avioane comerciale ruse. Cascadoria ruşinoasă a românilor şi a Guvernului moldovean necesită o analiză atentă şi măsuri dure şi precise de retorsiune", a avertizat vicepremierul Rusiei.

"Ţările din Vest nu se vor împăca niciodată cu aspiraţiile Rusiei de a fi o ţară liberă şi puternică. Erau destul de mulţumite cu Rusia instabilă din anii 1990, dar nu se vor împăca niciodată cu dorinţa noastră de a fi liberi şi puternici. Iar modul nostru de a fi liberi şi puternici va fi cea mai bună reacţie la sancţiuni şi la acţiuni murdare. Vom decide cum să eliminăm aceste creaturi mârşave", a insistat Rogozin.

Interpelat pe această temă de jurnaliştii din Bucureşti, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat drept "absolut nepotrivită" reacţia lui Rogozin. "Absolut nepotrivită, ca să nu folosesc alte cuvinte", a declarat Ţuţuianu sâmbătă, întrebat cum califică reacţia. 

Întrebat dacă sunt motive de teamă, Ţuţuianu a spus că nu vrea să intre într-o astfel de retorică. "Eu cred că noi trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică şi, în acelaşi timp, să facem ceea ce este necesar pentru a avea cât mai multă securitate şi a putea şi descuraja anumite acţiuni ostile", a spus ministrul.

Un avion în care se afla vicepremierul Rogozin a vrut să ajungă, vineri, la Chişinău, prin spaţiul aerian al României. Aeronava n-a primit însă acordul autorităţilor româneşti, ceea ce l-a determinat pe oficialul rus să scrie pe Twitter un mesaj dur: "Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!".