Biroul ONU din oraşul Mazar-i-Sharif, Afghanistan, a fost atacat vineri seară, iar doi angajaţi ONU au murit. Unul dintre ei, Moţco Filaret, este român şi, potrivit presei internaţionale, a fost decapitat.

Moţco Filaret lucra la Secţia de Afaceri Politice a Biroului ONU şi avea 43 de ani. Acesta mai participase la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale.

Potrivit directorului general de comunicare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Moţco Filaret a avut o carieră impresionantă în domeniul instituţiilor internaţionale.

Românul era născut la Izvoarele Sucevei şi, din primele informaţii, în această localitate va fi înmormântat.

Atacul asupra biroului ONU a fost cel mai grav produs vreodată asupra personalului Naţiunilor Unite din Afghanistan.

Un mic grup a atacat sediul ONU, aruncând cu pietre şi escaladând bariera de la intrare. Protestatarii le-au luat armele gardienilor ONU şi au deschis focul înainte de a pătrunde în birouri.

Protestatarii au intrat în birourile ONU din Mazar-i-Sharif după ce o manifestaţie împotriva incendierii unui exemplar din Coran în Statele Unite a degenerat în violenţe.