Federaţia Internaţională de Handbal a anunţat cei mai buni jucători ai lumii pe 2010. La feminin, "Balonul de Aur" a fost adjudecat de Cristina Neagu cu 25% dintre voturile exprimate.
Alte patru nume importante ale handbalului feminin mondial, toate din Europa, au fost nominalizate la importanta distincţie: Grit Jurack (Viborg HK), Katrine Lunde Haraldsen (Gyor ETO), Ludmila Postnova (Zvezda Zvenigorod) şi Bojana Popovic (Buducnost Podgorica).

Cristina Neagu a ieşit golgheterul Campionatului European de handbal feminin, la care naţionala României a câştigat bronzul. Interul stânga a reuşit 53 de goluri la turneul final.

Neagu a fost şi cea mai bună pasatoare a europenelor, cu 34 de assist-uri. Cristina Neagu a fost desemnată de către IHF şi cea mai bună tânără jucătoare a lumii din 2009.

"M-am schimbat total la faţă în momentul în care am aflat vestea. Voi încerca să mă autodepăşesc în fiecare zi. În pofida acestui premiu, voi rămâne cu picioarele pe pământ", a declarat pentru ProSport, Cristina Neagu.

Clasamentul voturilor la feminin:

1. Cristina Neagu (România, 25%)
2. Katrine Lunde-Haraldsen (Norway, 23%)
3. Bojana Popovic (Montenegro,19%)
4. Grit Jurack (Germany 17%)
5. Liudmila Postnova (Russia 16%)

"Este o onoare pentru handbalul feminin românesc să aibă o jucătoare unanim apreciată. Personal, sper ca această distincţie să influenţeze doar pozitiv exprimarea în ansamblu a echipei României" a declarat, pentru Mediafax, preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu.

În 9 ianuarie, Cristina Neagu a primit la Paris şi premiul pentru "cea mai bună tânără jucătoare", la puţin timp după ce România a cucerit medalia de bronz la CE din Danemarca şi Norvegia, competiţie la finalul căreia handbalista tricoloră a câştigat titlul de golgheter (53 goluri), a fost cea mai bună pasatoare (34 de pase decisive) şi a fost aleasă în echipa ideală a turneului, pe postul de inter stânga.

La masculin, pe lista celor cinci nominalizaţi s-au aflat francezii Thierry Omeyer şi Nikola Karabatici, spaniolul Arpad Sterbik, cehul Filip Jicha şi croatul Igor Vori, penultimul cucerind trofeul.