De parcă nu ar ajunge taxele şi impozitele pe care trebuie să le plătească românii, fără să primească în schimb nimic din partea statului, preşedintele Traian Băsescu a discutat luni posibilitatea ca pensionarii să plătească şi ei contribuţii la asigurările sociale de sănătate.

Gândul citează surse participante la discuţie, potrivit cărora şeful statului ar fi propus acest lucru, în contextul în care le-a amintit liderilor coaliţiei că ar fi preferat impozitarea cu 16 la sută a pensiilor, în locul creşterii TVA, deoarece astfel s-ar fi redus deficitul "uriaş" al bugetul asigurărilor sociale.

Astfel, varianta agreată este ca pensionarii care primesc peste 740 - 750 de lei lunar să plătescă un CASS (contribuţii la asigurările de sănătate) de 5,5 la sută. Pentru că cele mai multe pensii sunt sub 1.000 de lei, numărul pensionarilor care vor fi loviţi de măsură va fi unul considerabil.

Luni, în şedinţa de Birou Permanent al PDL, primul ministru Emil Boc le-a spus colegilor de partid că Executivul intenţionează să aplie măsura pentru că deficitul bugetului asigurărilor de sănătate este mult prea mare. "Mai mult ca sigur se va lua această decizie, care urmează să se aplice de anul viitor", a spus un vicepreşedinte democrat-liberal.

Liderii coaliţiei au calculat că introducerea măsurii va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficiat al bugetului de asigurări sociale.